MENIU

Coşmar pentru doi adolescenţi: FBI le-a spus adevărul despre părinţii lor

Doi copii ai unor spioni ruşi au povestit presei britanice despre momentul şocant în care au aflat că părinţii lor erau agenţi secreţi ai Moscovei. S-a întâmplat în 2010, atunci când FBI-ul a dat buzna în casa în care locuiau cei patru şi i-a arestat pe Donald Heathfield şi pe Tracey Foley. La interogatorii, spionii şi-au recunoscut vina, iar apoi au fost deportaţi din Statele Unite la schimb cu mai mulţi agenţi americani.

În iunie 2010, Tim Foley şi fratele său Alex se pregăteau pentru o petrecere, dar invitaţii nu au fost singurii care au apărut în pragul casei lor. Agenţii FBI au lansat o descindere în forţă şi i-au arestat pe Donald Heathfield şi Tracey Foley, părinţii celor doi adolescenţi.

Deşi la început au crezut că acuzaţiile de spionaj sunt ridicole, copiii familiei au călătorit la Moscova pentru a-şi întâlni părinţii, şi acolo au aflat că totul este real. Descoperirea i-a şocat pe tinerii născuţi în Canada şi care locuiau de 10 ani în Statele Unite. Mai mult, ei au aflat cu stupoare că părinţii lor erau ruşi autentici.

După ce şi-au recunoscut vina în faţa autorităţilor din SUA, părinţii celor doi adolescenţi, împreună cu alţi opt spioni ruşi au fost deportaţi. Nici după şase ani de la mutarea în Moscova, viaţa tinerilor nu s-a îmbunătăţit. Cei doi au povestit pentru englezii de la The Guardian că se simt străini în Rusia. Aceştia au încercat în repetate rânduri să-şi recapete cetăţenia canadiană, care le-a fost retrasă în urma scandalului, dar orice încercare a eşuat. În plus, Alex Foley a fost refuzat de patru ori de Canada şi de Marea Britanie atunci când a solicitat o viză de studii.