MENIU

Coronavirus. STUDIU: Rata de MORTALITATE, mai mică decât se știa. Cine este cel mai VULNERABIL la COVID-19

coronavirus

Rata de mortalitate de coronavirus este, se pare, mult mai mică decât s-a crezut iniţial, iar cele mai vulnerabile persoane în fața noului coronavirus sunt cele de vârstă mijlocie. Acestea sunt concluziile la care au ajuns autorii celui mai amplu studiu de până acum despre COVID-19, publicat la sfârșitul lunii martie.

 

Rată de mortalitate COVID-19 mai mică, dar mai mare ca în cazul gripei sezoniere și gripei porcine

Mult mai puţini oameni dintre cei infectați cu noul coronavirus mor din cauza COVID-19 decât s-a estimat anterior, însă totuşi peste rata de deces provocată de gripa sezonieră şi gripa porcină. 

Cercetarea publicată luni în revista medicală britanică The Lancet Infectious Diseases, a ajuns la concluzia că în cazurile confirmate, rata totală de deces a fost de 1,38%, mult mai mică decât cea estimată de Organizația Mondială a Sănătății, de 3,4%, scrie descopera.ro.

Studiul estimează că circa 0,66% dintre cei infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 şi nedetectaţi vor muri. Rata de mortalitate de coronavirus de 0,66% pentru cei infectaţi, dar nedetectaţi, ţine cont de cazurile potenţial mai uşoare, care adesea nu sunt diagnosticate. O comparare a ratelor de deces între state e dificil de făcut din cauza strategiilor diferite de testare, dar și pentru că nu se știe proporția celor care au murit după ce s-au infectat, multe dintre cazuri nefiind confirmate niciodata. Este o rată de deces mult mai mare decât cea de 0,1% a persoanelor ucise de gripa sezonieră. 

Studiul, care este cel mai amplu de până acum, se bazează pe cercetarea unui număr de 70.117 de cazuri confirmate prin analize de laborator şi diagnosticate clinic în China continentală, combinată cu date despre 689 de persoane diagnosticate pozitiv, repatriate din Wuhan în ţările lor natale, cu avioane, potrivit descopera.ro.

Estimările noastre pot fi aplicate oricărei ţări pentru a lua deciziile cu privire la cele mai bune politici de controlare a COVID-19”, susține unul dintre coautorii studiului. 

Vârsta, factor esenţial în evoluţia COVID-19

Studiul arată cât de mult contează vârsta în cazul infecţiei COVID-19 şi al parcursului bolii. Dacă la copiii cu vârsta de până la 10 ani, rata de deces în cazurile de coronavirus confirmate a fost de 0,0016%, în cazul celor cu vârste de 80 de ani şi peste, rata de mortalitate este de 7,8%.

Studiul a mai arătat că doar 0,04% dintre tinerii cu vârste între 10-19 ani au avut nevoie de îngrijiri în spitale, comparativ cu peste 18% dintre cei de 80 de ani şi mai în vârstă.

Cei în vârstă nu sunt singurii afectați. Creşteri dramatice au fost observate şi la cei de vârstă mijlocie: 4% dintre persoanele de 40 de ani şi peste au avut nevoie de tratament în spital şi mai mult de 8% dintre cei de 50 de ani. potrivit studiului, la cei de 50 de ani şi peste, spitalizarea este mult mai probabilă decât la cei sub 50 de ani, iar o proporţie mai mare de astfel de cazuri este probabil să fie fatală.

Potrivit studiului, cazurile nedetectate de COVID-19 ajung la o rată medie de deces de 0,66%. Cifră mai mică decât unele estimări recente, dar mai mare ca la virusul „gripei porcine” (2009), care a ucis circa 0,02% dintre cei infectaţi. 

Jumătate din populaţia planetei ar putea fi infectată cu coronavirus

Coronavirusul produce cel mai mult rău persoanelor în vârstă, care au mai multe probleme de sănătate pre-existente, ca afecţiunile medicale care slăbesc plămânii sau inima.

Jumătate până la 80% din populaţia planetei ar putea fi infectată cu COVID-19, astfel că numărul de persoane care au nevoie de tratament în spitale poate depăși capacitatea celor mai moderne servicii de asistenţă medicală, avertizează  Imperial College London, care consiliază guvernul Regatului Unit în privinţa focarului de coronavirus. 

În Marea Britanie, pe măsură ce epidemia se dezvoltă, proporţii similare din fiecare grup de vârstă sunt susceptibile să fie spitalizate şi să moară, dacă se ține cont de datele din China, susține unul dintre autorii studiului.

Restricţiile de călătorie, distanţarea socială şi carantina generală în Marea Britanie şi în alte părţi ale lumii au scopul de a stopa transmiterea coronavirusului.

Specialiştii de la Imperial College London au prezentat luni nişte modele care indică un număr de persoane infectate cu COVID-19 ce poate varia substanţial între 7 milioane şi 43 de milioane. Asta dacă se pornește de la faptul că nu se fac teste suficiente care să arate cât de răspândit este coronavirusul. Estimările lor se bazează pe analizarea a 11 ţări din Europa (printre ele nu se regăseşte şi România) la data de 28 martie 2020. În Marea Britanie, rata infecţiei este estimată la 2,7%.

Ţepii noului coronavirus, de patru ori mai puternici decât țepii SARS. Cum s-a răspândit COVID-19

Avertismentul despre puterea noului coronavirus a venit în timp ce cercetătorii din SUA au arătat mecanismul biologic care a ajutat COVID-19 să se răspândească rapid printre oamenii din întreaga lume.

„Vârfurile” de tip cârlig ale virusului COVID-19 îi permit să se prindă de celulele umane de aproximativ patru ori mai puternic decât coronavirusul SARS, care a ucis sute de oameni în epidemia din 2002-2003. Ceea ce înseamnă că particulele de coronavirus  inhalate prin nas sau gură au mari şanse să fie atașate de celulele din tractul respirator superior şi este nevoie de un număr relativ mic pentru a produce infecţia COVID-19.