MENIU

Coronavirus România. Ministrul Sănătății: Am cerut închiderea Sucevei pentru că cel puțin 1.000 de persoane pot transmite virusul

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Situația de la Suceava a fost generată de un management prost și de faptul că localnicii nu au respectat regulile de izolare, a concluzionat ministrul Sănătății. Nelu Tătaru spune că acestora li se adaugă și „greșelile de dotare cu echipament”. Orașul Suceava este în carantină totală.

 

Ministrul Nelu Tătaru a declarat, luni seară, la un post TV, că au fost nereguli comune la Suceava, care au dus la o infectare masivă.

„A fost o transmitere comunitară accelerată cauzată de pacienți și erori de management”, a menționat Nelu Tătaru.

Potrivit ministrului, „personalul medical nu a depistat la timp, ori nu a procedat corect, ori a crezut că nu se poate întâmpla”.

„Noi considerăm că acolo sunt foarte mulți asimptomatici, care sunt în oraș, care nu sunt internați”, a adăugat ministrul.

„Au fost și greșeli de management, și greșeli de dotare cu echipament, in care nu s-au facut procedurile”, mai spune Nelu Tătaru.

În plus, nu s-a făcut instrucția personalului medical și au fost și pacienți care nu au respectat regulile de izolare.

„Toate acestea au dus la situația pe care o avem astăzi. Când am plecat de la Suceava, am analizat și am plecat cu decizia de a propune această măsură (de carantină a orașului Suceava - n.red.) în funcție de evoluția din ultimele zile”, a mai precizat ministrul.

„La Suceava au fost mai mulți pacienți zero, s-au întors mulți din afară și au găsit peste 90 de cadre medicale infectate. A fost un cumul de nereguli și de nerespectări ale restricțiilor”, a mai precizat Tătaru.

Nelu Tătaru: În acest moment, cel puțin 1.000 de persoane pot transmite virusul în Suceava

Întrebat câte persoane au intrat în Suceava din Italia sau din Spania în ultima lună, ministrul Sănătății a spus la o estimare cu grupul de lucru din Ministerul Sănătății, la modul cum se transmite acum noul coronavirus, există cel puțin 1.000 de persoane care în acest moment pot transmite virusul în municipiul Suceava.

Ministrul a anunțat și că există încă două focare , mai mici, de coronavirus la Deva și Arad.

Ministrul Sănătății a mai anunțat, luni, că în acest moment „sunt focare mici (de coronavirus - n.red.) la Deva, Arad, unități sanitare, dar nu de nivelul Sucevei”.

Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat luni seara că prin ordonanța militară nr. 6 se instituie carantina asupra orașului Suceava și a zonelor limitrofe, din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus. La acest moment sunt 593 de persoane infectate cu COVID-19 în Suceava.

GCS: 22 de decese înregistrate la Suceava în ultima săptămână

„În perioada 22-29 martie la Suceava au fost înregistrare 22 de decese, din care 9 au fost raportate și au fost comunicate public. Spitalul din Suceava a fost închis în data de 25 martie timp de 48 de ore, iar decesele au fost în rândul pacienților acestui spital.

La acest moment nu avem informații detaliate referitoare la momentul în care au fost prelevate probele pentru persoanele decedate, respectiv dacă acestea au fost prelevate înainte sau după deces.

La acest moment este în desfășurare refacerea anchetelor epidemiologice de către noua conducere a DSP Suceava", se arată într-o informare de luni seară a Grupului de Comunicare Strategică.

Potrivit celui mai recent bilanț total, 65 de români au murit în urma infectării cu COVID-19, dintre care o treime la Suceava.

Ministerul de Interne: se emit Ordonanțele Militare 5 și 6. Municipiul Suceava, în CARANTINĂ TOTALĂ

Mai multe articole despre: