MENIU

Coronavirus: Chiar avem motive de îngrijorare? Avertisment de ultimă oră din partea OMS

Coronavirus: Chiar avem motive de ingrijorare? Avertisment de ultima ora din partea OMS

Pandemia provenita din orasul chinez Wuhan este deja o problema severa la nivel global. Coronavirusul a ucis mai mult de 100 de oameni din luna decembrie a anului trecut si pana astazi. Pe langa acestia, mai exista peste 4.500 de cazuri confirmate, iar expertii in domeniul medical considera ca trendul va fi in continuare ascendent.

Analizam in continuare problemele pe care le poate cauza coronavirusul pe plan international, dar si modul in care vad specialistii evolutia epidemiei.

Virusul ucigas din China nu este chiar o noutate pentru medici, noteaza BBC. Sars (Sindromul Respirator Sever Acut), provocat de asemenea de coronavirus, a ucis 774 de oameni si a infectat alti 8098 incepand cu anul 2002 in aceeasi tara.

Cum se manifesta si de unde provine coronavirusul

Manifestarile virusului debuteaza cu febra, care este urmata la scurt timp de o tuse uscata. Dupa cateva saptamani, lucrurile se complica, iar respiratia devine din ce in ce mai greoaie. O parte dintre pacientii afectati de acest virus vor necesita in cele din urma spitalizare. Statistica ne spune ca unul din patru cazuri este considerat sever.

Expertii au conectat pandemia din China cu piata de fructe de mare din orasul Wuhan. Pe langa delfinul alb, socotit unul dintre purtatorii virusului, piata din sudul Chinei mai comercializeaza si alte animale salbatice vii, precum pui de gaina, lilieci, iepuri sau serpi. Aceste animale reprezinta mai degraba adevarata sursa de contaminare.

Cercetatorii din domeniul virologiei au asociat epidemia din China si cu liliacul mic cu potcoava. Totusi, acest mamifer zburator nu este neaparat sursa directa de imbolnavire pentru om, el putand transmite virusul catre alte specii comercializate in piata de fructe de mare din Wuhan.

Cum se manifesta pandemia in cazul oamenilor

Desi la inceputul acestei crize autoritatile din China sustineau ca virusul nu se va raspanzi in randul populatiei, lucrurile nu au functionat conform previziunii initiale. Oamenii de stiinta au dezvaluit recent ca o persoana infectata cu coronavirus este transmitator pentru 1,4 - 2.5 persoane. O alta informatie esentiala transmisa de medicii specialisti este aceea ca epidemia nu va disparea de la sine, ca in cazul altor virusuri. Raspandirea coronavirusului poate fi stopata doar de la Beijing, prin masuri exceptionale, precum inchiderea oraselor contaminate.

Un aspect semnificativ este acela ca oamenii se pot infecta cu coronavirus chiar inainte de aparitia simptomelor. Perioada de incubare este cuprinsa intre una si 14 zile, sustin virologii. Aceasta caracteristica a coronavirusului il diferentiaza de alte pandemii precum Sars sau Ebola, care deveneau contagioase doar la aparitia simptomelor. 

In ceea ce priveste rata reala de raspandire si crestere a coronavirusului, informatiile sunt deocamdata extrem de putine. Expertii afirma ca numarul imbolnavirilor reale ar putea fi mai mare decat numarul cazurilor raportate.

Ce stim despre mutatiile virusului

Comisia Nationala de Sanatate din China a transmis o avertizare potrivit careia abilitatea de raspandire a coronavirusului este pe un trend ascendent, dar ca nu se cunosc deocamdata riscurile pe care le-ar implica mutatiile. Oamenii de stiinta urmeaza sa monitorize cu mare atentie evolutia coronavirusului. Din pacate, la momentul actual nu exista un vaccin care sa imunizeze populatia impotriva pandemiei.

Autoritatile chineze au oferit cateva solutii pentru a tine sub control fenomenul. Astfel, acestia limiteaza semnificativ mobilitatea persoanelor, incurajeaza spalatul pe maini, dar si tratarea pacientilor in medii izolate.

Cum abordeaza China situatia. Cum se protejeaza Hong Kong si Singapore

Prima masura, una extrema, a fost aceea de a inchide orasul Wuhan. De asemenea, autoritatile au impus restrictii de calatorie pentru un numar semnificativ de orase, 36 de milioane de oameni fiind afectati. China nu s-a oprit aici, luand masuri serioase si in ceea ce priveste turismul. Anumite zone din Marele Zid nu mai pot fi vizitate in acest moment.

Aceasta nu este insa singura abordare a problemei pe care China a implementat-o. Autoritatile au interzis vanzarea animalelor salbatice, o posibila sursa a infectiei cu coronavirus. De asemenea, in Wuhan se construiesc in acest moment doua spitale cu o capacitate totala de 2.300 de paturi.

Si alte state asiatice au luat masuri pentru combaterea coronavirusului. Singapore si Hong Kong trateaza mult mai atent zborurile care vin dinspre Wuhan. In acelasi timp, Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza spitalele din intreaga lume ca focarul s-ar putea extinde. Ramane de vazut daca aceste masuri sunt eficiente si cum va evolua coronavirusul in perioada urmatoare.