MENIU

Coridor „umanitar” în Severodonețk. Marea Britanie acuză Rusia că manipulează situația conflictului

Marea Britanie acuză Rusia că vrea să manipuleze situația de pe câmpul de luptă din Ucraina sub acoperirea coridorului „umanitar” pe care-l solicită pentru evacuarea civililor din Severodonețk. Potrivit unei analize a ministerului de Externe de la Londra, rușii nu vor decât ca, sub pretextul însoțirii civililor, să avanseze mai adânc pe teritoriul ucrainean.

a de pe câmpul de luptă, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea postată pe Twitter sâmbătă dimineață.

Începând cu 14 iunie, oficialii ruși și separatiști au afirmat că încearcă să stabilească coridoare umanitare pentru a permite civililor să evacueze Severodonețk. Rusia are antecedente, atât în campania din Ucraina, cât și în cea din Siria, de utilizare a coridoarelor „umanitare" declarate unilateral ca mecanism de manipulare a câmpului de luptă și de impunere a transferului forțat de populație, se arată în evaluarea postată pe Twitter de Ministerul Apărăii de la Londra.

Probabil că civilii ucraineni blocați în Severodonețk vor manifesta suspiciuni în ceea ce privește coridorul propus. Opțiunile de a părăsi orașul sunt limitate de distrugerea podurilor, dar ruta propusă de Rusia i-ar duce spre orașul Svatova, mai adânc în interiorul teritoriului ocupat de Rusia.

Dacă civilii blocați nu acceptă oferta de a ieși prin intermediul unui coridor, rușii vor pretinde probabil că este justificat să facă mai puțină distincție între ei și orice obiective militare ucrainene din zonă.