MENIU

Coreea de nord eliberează un deținut pe viață. Motivul deciziei

Coreea de Nord a anunţat miercuri că a eliberat, din motive medicale, un pastor canadian care ispăşea o condamnare pe viaţă, transmit AFP şi Yonhap, citând o ştire a agenţiei oficiale nord-coreene KCNA, în timp ce la Phenian se află o delegaţie guvernamentală canadiană pentru a evoca acest caz. 

Lim Hyeon-su, în vârstă de 61 de ani, pastor canadian de origine coreeană, era încarcerat din ianuarie 2015, când a intrat pe teritoriul Coreii de Nord via China, cu o misiune umanitară. 

Potrivit agenţiei nord-coreene, el a fost pus în libertate din motive medicale, în conformitate cu decizia Tribunalului Central. 

În luna decembrie, cea mai înaltă instanţă de la Phenian l-a condamnat la închisoare pe viaţă şi muncă forţată, pentru 'comploturi subversive' împotriva regimului nord-coreean. 

Eliberarea pastorului survine la o zi după sosirea în Coreea de Nord a unei delegaţii guvernamentale canadiene, condusă de Daniel Jean, consilier de securitate naţională şi trimis special al premierului Justin Trudeau. 

Pastorul Lim a întreprins peste 100 de călătorii în Coreea de Nord pentru acţiuni umanitare începând din 1997. 

Familia sa a cerut guvernului canadian să-şi sporească eforturile vizând eliberarea pastorului, după ce studentul american Otto Warmbier a fost eliberat în stare de comă de autorităţile nord-coreene în iunie, după 17 luni de detenţie, tânărul încetând din viaţă la câteva zile după evacuarea sa medicală în SUA.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Canada eliberare pastor