MENIU

Copiii născuţi prin cezariană au mai multe probleme de sănătate. Ce boli fac cel mai des

Operația de cezariană poate duce la nașterea unor copii vulnerabili la probleme de sănătate cronice cum sunt astmul, diabetul și obezitatea.

Co-autorii studiului, dr. Jan Blustein, profesor de medicină și politică de sănătate la Universitatea din New York și Jianmeng Liu de la Institutul pentru sănătatea reproductivă și a copilului din Beijing afirmă că ratele efectuării unor operații cezariene nenecesare sunt mari în unele țări în parte deoarece unele astfel de servicii chirurgicale sunt făcute doar pentru că femeile le-au solicitat și pentru că mamele care au deja o operație cezariană sunt adesea încurajate să opteze din nou pentru aceeași cale.

Analizând cercetări similare efectuate în trecut, cercetătorii au descoperit 20 de studii care leagă operația cezariană de diabetul de tip1 dobândit în copilărie. De asemenea, ei au descoperit 23 de studii care fac legătura între nașterea prin cezariană și astmul la copii, iar nouă studii sugerează existența unei legături cu obezitatea infantilă, scrie Agerpres.

În SUA, unde aproximativ o treime dintre nașteri se fac prin cezariană, se înregistrează 2,13 cazuri de diabet de tip 1 la fiecare 1000 de nou-născuți, comparativ cu 1,79 cazuri la mia de nou-născuți la cei născuți pe cale naturală.

Aproximativ 9,5 la sută dintre copiii născuți prin cezariană dezvoltă astm, comparativ cu 7,9 la sută la cei născuți pe cale naturală. Obezitatea se dezvoltă la 19,4 la sută dintre copiii născuți prin cezariană, comparativ cu 15,8 la sută pentru cei născuți pe cale naturală.

Încă nu a fost stabilit cu claritate de ce operațiile cezariene ar putea duce la probleme de sănătate cronice, însă o teorie predominantă este că în cazul unei nașteri pe cale naturală femeile pot transfera copilului bacterii sănătoase care îi pot proteja împotriva bolilor, a spus Blustein. O altă posibilitate este ca hormonii eliberați în timpul travaliului să joace un rol în reducerea riscului, a mai spus sursa citată.

ACOG a emis anul trecut noi orientări care vizează reducerea operațiilor cezariene care nu sunt necesare și încurajarea medicilor să ia în considerare opțiunile non-chirurgicale pentru a ajuta femeile să nască.

"Nașterile prin operație cezariană pot fi salvatoare atât pentru mamă cât și pentru copil, însă ele pot duce pe termen scurt și lung la complicații pentru amândoi", a declarat presedintele ACOG dr.Mark DeFrancesco într-o declarație prin e-mail pentru Reuters.

Mai multe articole despre:
spital gravidă riscuri cezariană