MENIU

Copii alungaţi pentru că sunt prea săraci

Peste 50 de mii de preşcolari din România nu urmează nicio formă de învăţământ din cauza sărăciei. Sunt cifrele oficiale conform organizaţiei OvidiuRo, o asociaţie care se ocupă de protecţia copiilor. Deşi legea le garantează celor mici accesul la educaţie, deseori, copiii din familii defavorizate sunt respinşi de angajaţii unor grădiniţe şi nici statul nu pare preocupat să îi ajute să se integreze în colectivitate, potrivit Vice.ro.

Patricia este unul din cei opt copii romi pe care Alex Nedea, jurnalist Vice, i-a găsit la câţiva paşi de cele mai bogate străzi din Capitală, în sectorul unu. Toţi locuiesc într-un vechi restaurant. Nu au apă, nici curent şi niciunul nu merge la grădiniţă. Anul trecut, un domn le-a oferit două locuri la o grădiniţă privată a unor adventişti. Acolo au mers Patricia şi verişoara ei, Alexandra.

Când au ajuns la grădiniţă, au văzut pentru prima dată în viaţă jucării, munţi de plastilină şi creioane colorate. Patriciei i-a plăcut atât de mult poezia citită de educatoare că a şi învăţat-o. A doua zi, însă, cei de la grădiniţă i-au spus mamei ei să n-o mai aducă pentru că îi mirosea gura şi avea păduchi. De atunci, Patricia aşteaptă să meargă iar la grădiniţă.

"Am aşteptat să vii că mi-a zis tati: mami, vine, tată, vine ăla de la ziare, mâine să vă ia la grădiniţă... Ai vrea să te întorci la grădiniţă? Da. De ce? Că îmi place să stau să mă fac mare, să învăţ să scriu, să zic poezii şi să număr. Dar ştii deja să numeri. Da... 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11...".

Mama Patriciei nu ştie să citească şi nici să socotească. Dar şi-ar dori ca toţi copiii ei să înveţe carte. N-a mai încercat să le înscrie pe Patricia şi pe Alexandra la grădiniţă pentru că nu are haine curate pentru ele. Nu ştie însă că există o lege ce garantează bonuri de 50 de lei lunar pentru fiecare copil ţinut la grădiniţă. Jurnalistul Vice le-a propus părinţilor să îşi înscrie copilele. La prima grădiniţă, portarul nu i-a lăsat să intre:

„Nu puteţi intra. Vă trebuie actele, să le aveţi la voi!".
„Dar le avem la noi".
„Dar copii xerox? Aveţi copii xerox?".
„Nu avem".
„Păi vedeţi!", zice învingător portarul...

Părinţii Patriciei au reuşit să o înscrie pe cea mică abia la a treia grădiniţă. Reprezentanţii ISMB au declarat pentru Vice că 6, 7 procente din copiii cu vârsta preşcolară nu sunt înscrişi la grădiniţă. Deci, câteva sute, doar în sectorul 1. Contactat de Realitatea TV, inspectorul general, Florian Lixandru, ne-a cerut să revenim luni, pentru că nu are cifrele la el.

Mai multe articole despre:
şcoală sărăcie Bucureşti vice