MENIU

Controale la Centrele de Asistență Socială și Protecția Copilului din Prahova, după moartea suspectă a unui pacient

Anchetă după decesul suspect al unei pacient, la un Centru de Recuperare

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, a cerut controale în centrele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din județ, după ce un pacient internat la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti a decedat. Potrivit datelor din anchetă, bărbatul ar fi murit după ce a fost lovit de un angajat al instituției.

”Preşedintele (...) Iulian Dumitrescu a cerut conducerii DGASPC luarea, cu celeritate, a tuturor măsurilor legale, inclusiv demiterea şefei Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, în contextul decesului în condiţii suspecte a unui pacient internat în respectiva unitate. Momentan, cazul este în ancheta instituţiilor abilitate. 
În acelaşi timp, Iulian Dumitrescu a dispus declanşarea unei acţiuni de control în toate centrele subordonate DGASPC Prahova care să urmărească respectarea drepturilor beneficiarilor internaţi în aceste unităţi medico-sociale”, a transmis luni, într-un comunicat, CJ Prahova.

Un pacient al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Călineşti a decedat la câteva zile după ce ar fi fost bătut de către un angajat al unităţii, în cauză fiind deschis un dosar penal pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, pe 5 august, poliţiştii Secţiei nr. 2 Rurală Floreşti au fost sesizaţi de către personalul medical din cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Călineşti că, în jurul orei 06:50, un pacient în vârstă de 61 de ani a decedat.
Pe 1 august, acesta ar fi avut un conflict cu un alt pacient din centru, iar un angajat al unităţii ar fi intervenit pentru aplanare, lovindu-l pe cel care ulterior a decedat.

La acel moment, medicul centrului era în concediu şi a revenit la serviciu pe 4 august, când s-a constatat că pacientul se simţea rău. Acesta a fost dus la spital, însă nu a fost dispusă internarea lui, bărbatul revenind la centrul din Călineşti, unde a decedat a doua zi, potrivit unor surse citate de Agerpres.