MENIU

Consiliul Național al Elevilor cere MĂSURI înaintea redeschiderii școlilor pe 8 noiembrie - Solicitările pentru ministrul Sorin Cîmpeanu

Consiliul Național al Elevilor cere MĂSURI înaintea redeschiderii școlilor

Consiliul Naţional al Elevilor cere predictibilitate și dialog ministrului Educației pentru stabilirea scenariului deschiderii școlii pe 8 noiembrie. Elevii reclamă lipsa măsurilor asumate și anunțurile „vagi” ale lui Sorin Cîmpeanu despre decizia care va sta la baza funcţionării şcolilor începând cu săptămâna viitoare. În același timp, CNE cere ca fiecare școală să decidă propriul scenariu de funcționare - online, hibrid sau cu prezență fizică.

„Aşteptăm să fim chemaţi la dialog de către autorităţi, pentru a ne asigura că se creează un cadru legal coerent, menit să aducă predictibilitate în sistem. Măsurile luate de autorităţi impactează milioane de elevi, părinţi şi profesori, motiv pentru care ele trebuie asumate cu responsabilitate, alături de toţi actorii implicaţi. Altminteri, vom fi, din nou, martorii unor decizii din pix, fără nicio legătură cu situaţia din teritoriu”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.   
”Lipsa de asumare din sistem produce inechităţi!” este titlul comunicatului transmis de CNE joi.

”Reprezentanţii elevilor trag un semnal de alarmă şi solicită Ministerului Educaţiei şi autorităţilor competente din domeniul sanitar să convoace la dialog toate părţile interesate, pentru a contura o formă adecvată a deciziei care va sta la baza funcţionării şcolilor începând cu săptămâna viitoare. În acelaşi timp, reiterăm poziţia noastră de a descentraliza scenariul de funcţionare a şcolilor, lăsând la latitudinea fiecărui consiliu de administraţie modalitatea în care vor continua cursurile, ţinând seama de capacitatea de testare, incidenţa de la nivel local, rata vaccinală etc. De asemenea, este esenţial ca, în cazul trecerii în scenariul online, elevii care nu au posibilitatea să acceseze acest format de învăţământ din motive precum lipsa conexiunii la internet sau din lipsa dispozitivelor să aibă opţiunea de a participa la cursuri în format fizic, din sala de clasă, urmărind lecţia cu ajutorul infrastructurii şcolare, indiferent dacă profesorul este sau nu prezent în format fizic”, potrivit CNE.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că şcoala va începe în 8 noiembrie, dar vineri, 5 noiembrie, se va anunţa în ce fel se vor susţine cursurile, în urma consultărilor cu autorităţile sanitare. Totodată, el a anunţat că s-a luat decizia de a se reduce numărul de teze susţinute de elevi. Tezele vor putea fi susţinute de elevi după revenirea la şcoală cu prezenţă fizică, inclusiv în semestrul al doilea.