MENIU

Consiliul Europei evaluează modificările aduse legilor justiției în România

Organismul anticorupție al Consiliului Europei a anunțat că va evalua modificările aduse legilor justiției în România, dar și în Polonia. 

GRECO (Grupul statelor împotriva coorupției) a anunțat că va evalua modificările aduse Legilor Justiţiei. Potrivit organismului anticorupție al Consiliului Europei „schimbările ar putea afecta lupta împotriva corupţiei și independența sistemului judiciar".

Decizia a fost luată printr-o procedură ad-hoc, folosită în împrejurări excepționale. Evaluări vor fi făcute atât în cazul României, cât și în cazul Poloniei.

GRECO a decis să ceară României ca până în 15 ianuarie 2018 să prezinte informaţii în legătură cu modificările la legile justiţiei, care să fie analizate la reuniunea GRECO din martie.

În comunicatul Consiliului Europei se precizează că este pentru prima dată când GRECO utilizează articolul 34 din Regulamentul său de procedură, introdus recent pentru a permite o "procedură ad-hoc în circumstanţe excepţionale". Această regulă poate fi aplicată atunci când o reformă instituţională, o iniţiativă legislativă sau o modificare procedurală poate duce la ”încălcarea gravă” de către membru al Consiliului Europei a unui standard anticorupţie care a făcut obiectul unei runde de evaluare GRECO.

Mai multe articole despre:
justiţie România Polonia Consiliul Europei