MENIU

Consiliul de Securitate ONU, ședință de urgență pe criza din Golful Persic

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza, joi, o reuniune de urgenţă pe tema atacurilor care au vizat petroliere în Golful Persic.

Reuniunea a fost convocată la solicitarea Statelor Unite, , anunţă diplomaţi citaţi de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.

Două explozii au avut loc la bordul a două petroliere în Golful Oman, echipajele navelor fiind evacuate, au anunțat companiile de navigație și surse industriale, la o lună de la un accident similar petrecut în regiune, relatează Mediafax.

Atacurile repetate împotriva navelor și instalațiilor petroliere din regiunea Golfului riscă să perturbe piața mondială și să provoace un conflict armat care să implice Iranul, cred analiștii citați de AFP.

Joi, două petroliere, unul norvegian și altul japonez, au fost ținta unui atac de origine nedeterminată în marea Oman, la intrarea în Golf, o regiune crucială pentru piața aurului negru.

Atacul din apropierea strâmtorii Ormuz, un punct strategic pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în lume, a determinat o creștere a prețului țițeiului, la o lună după un atac similar care a vizat patru nave, dintre care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite.

"Cu acest nou tip de atac, regiunea cunoaște o perioadă periculoasă. Orice eroare de calcul (...) riscă să declanșeze o spirală spre o confruntare directă", a arătat Elizabeth Dickinson, analist la International Crisis Group, potrivit Hotnews.ro.

Mai multe articole despre:
ONU Consiliul de Securitate ONU