MENIU

Conflictul Rusia-SUA se amplifică. Ambasadorul american se întoarce la Washington

Joe Biden și Vladimir Putin

Reacțiile Rusiei la recentele sancțiuni impuse de SUA continuă. Marți, ambasadorul John Sullivan a anunțat că se va întoarce la Washington pentru consultări, în urma recomandării Moscovei de a părăsi țara din cauza ”situației extrem de tensionate.”

”Cred că este important pentru mine să vorbesc direct cu noii mei colegi din administrația Biden din Washington despre starea actuală a relațiilor bilaterale dintre Statele Unite și Rusia”, a subliniat ambasadorul, într-un comunicat. Sullivan a adăugat că aceasta va fi și o ocazie de a-și revedea familia. 
”De asemenea, nu mi-am văzut familia de peste un an și acesta este un alt motiv important pentru ca să mă întorc pentru o vizită. Mă voi întoarce în săptămânile următoare înaintea oricărei întâlniri dintre președinții Biden și Putin„, a adăugat ambasadorul SUA. 

Plecarea lui John Sullivan va lăsa ambasadele ambelor țări fără diplomatul lor șef într-un moment crucial, Washingtonul și Moscova anunțând recent noi sancțiuni reciproce și în contextul în care masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina și starea de sănătate a disidentului Alexei Navalnîi provoacă îngrijorări în rândul cancelariilor occidentale. În martie, Rusia și-a rechemat ambasadorul de la Washington, Anatoli Antonov, pentru consultări, după ce Președintele Joe Biden a declarat public faptul că liderul de la Kremlin ”este crimial” și că va plăti pentru ingerința în alegerile americane de anul trecut.

Pe 15 aprilie, SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei și au expulzat zece diplomați ruși. În replică, Rusia a expulzat la rândul ei zece diplomați, recomandându-i ambasadorului Sullivan să părăsească țara.

Ultima expulzare a unui ambasador american din Rusia a avut loc în 1952, când George F. Kennan a fost declarat persona non-grata de către dictatorul sovietic Iosif Stalin, potrivit hotnews. 

Înainte de anunțarea noilor sancțiuni, Joe Biden a discutat cu Vladimir Putin despre un posibil summit bilateral, dar Kremlinul a transmis că organizarea unei asemenea întâlniri va dura, fiind imposibilă în viitoarele săptămâni.