MENIU

Conferință de URGENȚĂ a liderilor OPEC în încercarea de a preveni prăbușirea pieței petrolului. Producția de petrol ar putea fi redusă semnificativ

petrol

Cei mai mari producători de țiței de pe piața internațională vor susține, astăzi, o teleconferință crucială pentru a discuta despre o posibilă reducere a producției, ca urmare a colapsului cererii cauzat de pandemia de coronavirus, dar și a războiului extrem de dăunător al prețurilor dintre Arabia Saudită și Rusia, care a provocat o prăbușire a pieței, relatează AFP.

Potrivit sursei citate, discuțiile dintre OPEC (Organizația Țărilor Explotatoare de Petrol) și aliații săi, inclusiv Rusia (OPEC +), alături de principalii non-membri, sunt văzute ca fiind cea mai bună soluție de a oferi ajutorul atât de necesar susținerii prețurilor, care înregistrează cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

Conferința, programată să înceapă astăzi de la ora 14:00 GMT, reprezintă un focus crucial pentru investitorii de pe o piață care rămâne în continuare extrem de volatilă, experții avertizând că fără acțiuni concertate - așteptările sunt pentru o reducere de 10 milioane de barili pe zi – piața ar putea suferi o altă scădere semnificativă.

Dar speranțele sunt că se poate găsi o soluție în acest sens, cu atât mai mult cu cât chiar săptămâna trecută, președintele SUA, Donald Trump, a susținut că Rusia și Arabia Saudită vor face face un pas înapoi și vor fi în cele din urmă de acord cu reducerea producției.

OPEC a invitat Arabia Saudită să ceară o reuniune de urgență a producătorilor "pentru a încerca să ajungă la un acord echitabil" pentru a "stabiliza piața petrolului" -  totul în urma unei convorbiri telefonice ce a avut loc între prințul moștenitor al Arabei Saudite, Mohammed bin Salman, și Donald Trump.

Cu o zi înainte de această reuniune, Bloomberg News relata că Moscova a declarat că este dispusă să își reducă producția cu circa 1,6 milioane de barili pe zi, sau cu aproximativ 15%, netezind astfel calea către un acord.

"Întâlnirea extraordinară a țărilor producătoare de țiței este singura speranță care se întrevede la orizont pentru această piață, fiind, totodată, și cea care ar putea preveni prăbușirea totală a prețurilor", a declarat Bjornar Tonhaugen, șeful piețelor petroliere la Rystad Energy.

Lucrurile nu se opresc însă aici. Arabia Saudită va găzdui mâine o întâlnire online separată împreună cu miniștrii energiei din G20, respectiv din cele mai puternice economii ale lumii, într-o încercare similară de a asigura „stabilitatea pieței”.

Prețul petrolului a scăzut de la începutul anului, în condițiile în care pandemia COVID-19 a trimis întreaga planetă în blocaj și a adus economia globală în prag de colaps.

Zece națiuni producătoare de petrol din afara alianței mai largi OPEC +, inclusiv Statele Unite, au fost solicitate să participe la reuniunea de astăzi, a informat agenția rusă de știri TASS.

Potrivit sursei citate, la reuniune au fost invitați și Canada, Marea Britanie, Norvegia, Brazilia, Argentina, Columbia, Egipt, Indonezia și Trinidad și Tobago.

Agenția Internațională pentru Energie a avertizat la începutul acestei săptămâni că planeta este pe cale să treacă prin prima sa scădere anuală a consumului de petrol în mai bine de un deceniu din cauza pandemiei COVID-19.

Izbucnirea acestei pandemii a încetinit motoarele unor jucători economici globali importanți, inclusiv sectoarele cheie precum trenasportul aerian, producția și comerțul cu amănuntul.

Excesul de petrol la nivel mondial ar putea atinge 25 de milioane bpd în aprilie, potrivit Rystad Energy.

Mai multe articole despre:
opec reuniune opec pret titei petrol