MENIU

Condițiile din închisori, discutate în ședința de Guvern de azi

Executivul condus de Dacian Cioloș discută în ședința de miercuri un proiect de Lege privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Proiectul de lege discutat azi în ședința de Guvern prevede ca, pentru fiecare lună petrecută în condiţii necorespunzătoare, deţinuţilor să li se scadă trei zile din pedeapsa primită.

Potrivit proiectului, prin condiţii necorespunzătoare se înţelege un spaţiu de detenţie mai mic de trei metri pătraţi pentru fiecare deţinut. Această prevedere ar urma să se calculeze pentru deţinuţii care se află în astfel de condiţii necorespunzătoare de detenţie, începând cu data de 24 iulie 2012, conform proiectului de lege.

Ministerul Justiției propune ca deținuții să primească 3 zile de libertate pentru fiecare 30 de zile petrecute în spatele gratiilor, dacă spațiul este de cel mult trei metri pătrați.

Noua lege ar putea intra în vigoare pe 15 ianuarie și vine la patru ani de la cea mai severa decizie a Curtii Europene a drepturilor omului. CEDO a avertizat România să rezolve problemele de spatiu ale condamnatilor.

CEDO a condamnat România pentru închisorile supraaglomerate și chiarv a somat țara noastră, în iulie 2012, să rezolve urgent problema. Legea compensării va fi aplicata doar până la 31 decembrie 2022.