MENIU

Comunitatea de evacuați de pe Vulturilor 50 împlinește un an de locuit în stradă

Evacuații de pe strada Vulturilor 50 au împlinit un an de locuit în stradă, iar problemele lor rămân nerezolvate.

"Din cele aproximativ 150 de persoane evacuate inițial, jumătate s-au decis să se organizeze și să protesteze împotriva autorităților care, împotriva legii, refuză să repartizeze locuințe vreuneia dintre familiile date afară. Tabăra de protest aflată la 10 minute de Piața Unirii, adăpostește acum în jur de 30 de persoane care locuiesc fără acces la canalizare, electricitate sau apă curentă. După ce a trecut iarna în condiții extrem de grele, comunitatea acum face un an nu doar de stat în stradă ci de organizare și mobilizare. Familiile de pe Vulturilor și-au făcut dosare de locuințe sociale cu ani înaintea evacuării, reînnoindu-le la termen. După 15 septembrie, comunitatea s-a organizat și a făcut proteste, a scris petiții și scrisori, a mers în audiențe și a interpelat oficiali în „băile lor de mulțime”. Eforturile făcute de evacuați în ultimul an s-au soldat nu doar cu atenție mediatică ci și cu grăbirea procesului de acordare a locuinței, fără o finalizare însă", anunță un comunicat al Frontului Comun pentru Dreptul de Locuire.

În acest moment, în tabăra de pe Vulturilor stau în jur de 6 familii care încă așteaptă rezolvarea cazului.

Locuirea socială – una din marile probleme ale „regimului” Oprescu

"Fostul primar George Oprescu a promis rezolvarea atât a cazului de pe Vulturilor cât și a altor cazuri de evacuări pe baza legii 10, legea retrocedărilor. În afara rezolvării parțiale și precipitate a evacuărilor din Centrul Vechi, administrația Oprescu a rămas la fel de incompetentă și demagogică când vine vorba de locuințe sociale. Într-un oraș sfâșiat de interesele pieței imobiliare private, comunități ca cea de pe Vulturilor 50, Rahova Uranus sau Șerban Vodă devin pur și simplu victime colaterale. Și nu sunt singulare: zeci de mii de oameni în București trăiesc înafara standardelor de locuire din cauza prețurilor exorbitante ale chiriilor. Evacuările continuă mai grăbite ca niciodată și soluțiile lipsesc cu desăvârșire. A venit momentul ca autoritățile locale să facă din locuirea socială o prioritate pe agenda lor", precizează comunicatul.

Borduri și iarbă între șine de tramvai, dar locuințe pentru oameni, deloc!

"Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a oferit „soluții” inacceptabile pentru comunitatea de pe Vulturilor: cazarea în centrele de urgență în care ar trebui să stea separate femeile și copiii de soții și tații lor. Destrămarea familiei nu poate fi o soluție pentru problema locuirii, la fel cum mutarea în centre de urgență nu constituie locuință permanentă și decentă, conform standardelor de locuire. În schimb, primarul a avut grijă să monteze borduri, popasuri colorate și gazon între șinele tramvaielor! Zeci de milioane de euro s-au cheltuit în ultimii 3 ani pentru amenajarea estetică a bulevardelor sectorului 3. Cu toate acestea, nu s-au găsit niciodată suficienți bani pentru extinderea satisfăcătoare a patrimoniului de locuințe sociale a sectorului, în condițiile în care sectorul 3 are cele mai multe dosare de solicitare a unei locuințe sociale. Robert Negoiță va candida din nou la funcția de primar, însă cum să îl susțină cetățenii cartierului când prioritățile lui stau în ghivece și borduri?!", mai spune comunicatul.

Mai multe articole despre:
Sorin Oprescu Bucureşti evacuări vulturilor 50