MENIU

Comoară incredibilă găsită de un tânăr din Iaşi, într-un şanţ

Un tânăr pasionat de istorie a găsit 9 topoare antice de bronz, denumite de specialişti celturi. Piesele au fost scoase la lumină cu ajutorul unui detector de metale şi vor fi expuse în curând la Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi.

Pasionat de arheologie, Cezar Cioran se afla la sfârşitul anului trecut într-o comună din judeţul Iaşi. Tocmai îşi cumpărase un detector de metale. A scanat o zonă în care proprietarul unei parcele săpase un şanţ pentru a-şi delimita proprietatea.

Artefactele au fost extrase din sit cu ajutorul unui excavator şi au putut fi păstrate în poziţia iniţială, în formă de cerc. De aceea, specialiştii cred că topoarele erau folosite pentru ceremonii religioase.

Pentru arheologi, e o descoperire de excepţie pentru că astfel de piese apar rareori în spaţiul dintre Carpaţi şi Prut.

Întregul tezaur cântăreşte 2 kilograme şi a fost evaluat la aproape 8000 de lei. Potrivit legii, cel care le-a găsit ar trebui să primească 30 la sută şi o bonificaţie de 10 la sută.

Cele 9 topoare antice vor fi expuse pentru public în aprilie, la redeschiderea Palatului Culturii din Iaşi care găzduieşte Muzeul de Istorie a Moldovei.

Sursa: ştiri.tvr.ro