MENIU

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență pregătește noi RESTRICȚII în Capitală - DOCUMENT

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat miercuri noi restricții în București. Acestea vor fi aplicate de joi, 8 octombrie. Toate restricțiile în DOCUMENT - Hotărârea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. 

 

Prefectul Capitalei a anunțat ce măsuri vor intra în vigoare de mâine, 8 octombrie, suplimentare față de cele aplicate deja de astăzi.

„Astăzi a avut loc o nouă întrunire a Comitetului pentru Situații de Urgență a Muncipiului București. Au fost adoptate trei hotărâri. (...)

Prima era referitoare la interzicerea activității în restaurante, cafenele. Așa suna adresa DSP. Am constatat ca barurile, cluburile, discotecile nu erau precizate  in adresa DSP. S-a constatat că posibilitatea de proapagare e chiar mai mare in discoteci sau cluburi decât in baruri și restaurante. Drept care, prima hotărâre a fost în aplicarea art. 6 pct. 11 din Anexa 3 la Hotărârea de Guvern 782/2020 : Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitati in baruri, cluburi, discoteci nu e permisă în municipiul București. 

A doua hotărâre este o hotărâre de modificare. Au fost sesizari de la cetățeni care stau foarte aproape de școli. Ne-am gândit și la copilași și la părinții lor. Totuși distanta de 100 de metri în jurul școlii e mult prea mare. Ei pot să aplice masca pe nas și gură, la o distanță mai mică. Drept urmare, Comitetul Municipal a hotărât ca această distanță să fie redusă la 50 de metri.

A treia hotărâre e inedita. Ieri, la propunerea a doi membri din Comitetul pentru Situații de Urgență au supus atenției interzicerea jocurilor de noroc si a cazinourilor pe raza municipiului București.  Drept care s-a emis această propunere, cu amendamentul că nu sunt interzise jocurile... Cu excepția pariurilor și loteriilor unde se elibereaza bilet. (...) Deci, închiderea activității operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazinouri, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară”, a declarat, miercuri, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.

„Astăzi s-a ajuns la peste 500 de îmbolnăviri. E grav. Lumea trebuie să înțeleagă. (...) Constatăm că există multă indiferență din partea unor cetățeni, majoritatea respectă aceste restricții. (...)”, a mai spus prefectul Capitalei.  

Prefectul Capitalei a mai anunțat că nu vor mai fi luate alte restricții până luni, cand se da rata de incidenta pe ultimele 14 zile, dar a anunțat multe controale pentru respectarea mărusirlo sanitare: „Intensificam controalele, Jandarmeria, Politia, cu aplicarea sanctiunilor. Nu se mai poate asa”.

„Noi sperăm că după impunerea acestor măsuri va apărea un palier apoi de regres al cazurilor”, a adăugat Cojanu.

Care este rata incidenței in fiecare sector al Capitalei. Carantinarea sectoarelor

Prefectul a anunțat și că va solicita situația ratelor incidențelor defalcată pe sectoarele din București.

„O vom solicita. Deocamdată, incidența este dată pe București. „Ieri era 1,86”, a spus Gh. Cojanu. 

Prefectul Capitalei a spus că este posibilă și carantinarea sectoarelor dacă evoluția epidemiei de COVID-19 și numărul cazurilor confirmate o vor impune. 

Întrebat dacă incidența va fi mult mai mare într-un sector, prefectul a spus că în acest caz este posibilă carantinarea sectoarelor: „Bineinteles. Carantinarea sectoarelor e posibila. Ieri m-a intrebat cineva daca se poate face carantina mai asa, mai pe cartiere. E mai dificil, dar dacă se va impune, vom face și acest lucru”.

Despre o statistică pe cartierele din Capitală, prefectul a spus că nu există, dar, dacă ar exista, nu ar prezenta datele: „Nu există o statistică în sensul ăsta și credeți-ma ca nici nu v-as devalui-o”.

Când se impune starea de urgență

„Dacă rata de incidență va ajunge la 3, atunci se vor lua măsuri extreme. Starea de urgență va fi impusă dacă se ajunge la 3. Starea de urgență este impusă de CNSU și Guvernul adoptă acte normative în acest sens. (...) Ne putem aștepta”, a mai avertizat prefectul.

„Starea de urgență nu ține de Comitetul municipal, ține de Comitetul Național și va fi legiferat dacă va da indicații, va fi legiferat de Guvern. Ambele, situația de urgență și de alertă, sunt decretate de Guvern”, a mai spus prefectul.