MENIU

Comisia Europeană va face anunțul oficial privind aderarea Ucrainei la UE- SURSE

Foto ilustrativ

Comisia Europeană va recomanda oficializarea candidaturii la aderare în Uniunea Europeană, potrivit unor înalți oficiali europeni, citați de Politico.eu. Decizia ar fi fost luată luni, după o dezbatere a Colegiului Comisarilor, convocată chiar de Ursula von der Leyen, după vizita surpriză pe care a făcut-o la Kiev.

Potrivit surselor Politico, în rândul comisarilor s-ar fi ajuns la un punct de vede comun privind sacrificiile uriașe ale Ucrainei și recunoașterea clară a necesității de a transmite un mesaj puternic președintelui rus Vladimir Putin că a pierdut orice șansă de a recupera Ucraina în presupusa sa sferă de influență.

„Comisia nu uită că Ucraina este singura țară din Europa în care au murit oameni, în care au fost împușcați pentru că erau pe străzi purtând steaguri UE”, a spus un înalt oficial. „Acum, nu le putem spune: „Ne pare rău, băieți, ați fluturat steaguri greșite”.

Recunoașterea Ucrainei ca țară candidată necesită, în cele din urmă, aprobarea unanimă a celor 27 de șefi de stat și de guvern din Consiliul European, care ar putea tranșa problema la o reuniune la nivel înalt ce va avea loc la Bruxelles, săptămâna viitoare. Oficialii și diplomații au spus că cel puțin 3 țări s-ar opune, încă, anunțului privind acceptarea Ucrainei drept candidat la aderare .