MENIU

Comisia Europeană, avertisment dur pentru România. Motivul: Monopolul la tranzacţionarea gazelor

Uniunea Europeană, semnal de alarmă pentru România. Comisia Europeană avertizează țara noastră că riscă procedura de infringement dacă va pune prin lege monopol de stat la tranzacționarea gazului. 

Astfel, dacă vor trece cele două amendamente la Ordonanța de Urgență 64, prin care obligă ca 70% din cantitatea de gaz produsă în România să fie tranzacționată pe OPCOM, România riscă procedura de infringement. Mai exact, amendamentele la OUG privind piaţa gazelor naturale, aprobate de Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților, ar putea încalca libertățile fundamentale prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și principiile pieței libere de energie.

Într-o scrisoare, obținută de Realitatea TV, a comisarului european pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete trimistă lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, Toma Petcu, ministrul Energiei și lui Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii, se arată că România riscă procedura de infringement amendamentele la OUG vor fi adoptate definitiv de Parlament.

Pe 4 octombrie, deputații PSD și ALDE din Comisia pentru Industrii au votat un amendament la OUG 64/2016 care prevede ca 70% dintre tranzacțiile angro de gaze să fie efectuate pe bursăși doar pe platformele OPCOM, nu și ale Bursei Române de Mărfuri (BRM). Aceast lucru se întâmplă în condițiileîn care ambele au licență de tranzacționare pentru tranzacțiile angro.

Jurnalistul Realitatea TV, Denise Rifai, a explicat că Iulian Iancu ar trebuie să ne explice de ce insistă pe aceste doua amendamente ale OUG 64 care deja a ieşit în Guvern şi care deja îşi produce efectele.

Conform acesteia, România trebuie să facă paşi înainte pentru a-şi putea declara independenţa energetică. 

"Domnul Iancu vine şi impune monopol de stat în tranzacţionarea gazului care îngrozeşte Comisia Europeană", a mai precizat Denise Rifai.

Mai multe articole despre:
România gaze Comisia Europeană avertisment monopol