MENIU

Combinaţii INTERZISE de medicamente cu alimente

Orice medicament este prescris la o anumita distanta fata de masa, inainte sau dupa. Este bine sa il intrebi pe medicul tau, chiar si in cazul celui mai inofensiv tratament, ce nu trebuie sa mananci cand iei medicamentele prescrise. Asta pentru ca exista combinatii interzise de medicamente cu alimente.

De exemplu, in cazul unei anumite clase de antibiotice, nu trebuie sa consumi lactate.

1. Citricele si siropul pentru tuse

Citricele fac minuni atunci cand esti racit, caci contin o cantitate importanta de vitamina C. Unele dintre ele, cum ar fi lamaia verde, grepfrutul sau anumite soiuri de portocale sunt interzise in combinatie cu siropul pentru tuse. Aceste fructe blocheaza o enzima care metabolizeaza dextrometorfanul, un medicament antitusiv.

Molecula se acumuleaza in sange fara sa fie degradata si se maresc efectele secundare: halucinatii, somnolenta. Efectele fructelor pot dura mai mult de 24 de ore, deci evita-le daca faci un tratament cu medicamente ce contin dextrometorfan.

2. Lactatele si antibioticele

Anumite antiobiotice, in special ciprofloxacina, devin ineficiente daca intra in contact cu calciul, fierul si alte minerale din produsele lactate. Si tu tocmai produse lactate consumi, ca sa iti protejezi stomacul sau pentru ca boala iti taie pofta de mancare.

Citeşte continuarea pe curademiere.ro.