MENIU

Surse: Dragnea vrea ca "Ordonanța neagră" să fie dată MARȚI. Toader își deleagă atribuțiile

<p>Viorica Dăncilă</p>

Întâlnire de ultimă oră la Guvern. Ministrul Justiției Tudorel Toader s-a întâlnit luni dimineața cu premierul Viorica Dăncilă, anunță Realitatea TV. Urmează să aflăm dacă Executivul va adopta o ordonanță de urgență privind aministia și grațierea, subiect vehiculat pe surse încă de săptămâna trecută, dar pentru care PSD trebuie să obțină acordul ALDE și al ministrului Justiției.

UPDATE. Şedinţa de Guvern va avea loc marţi, la ora 12:00, anunţă Realitatea TV.

Surse citate de site-ul G4Media spun că Liviu Dragnea își dorește ca Ordonanța controversată care ar albi instant toate dosarele de corupție să fie dată chiar mâine.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit, luni dimineața, cu premierul Viorica Dăncilă, cu o zi înainte de ședința de guvern de marți și în contextul discuțiilor tot mai insistente despre iminența adoptării unei Ordonanțe de Urgență pe amnistie și grațiere.

Toader a declarat, la ieșirea de la înâlnirea misterioasă cu Viorica Dăncilă, că nu a discutat nimic la Guvern legat de o ordonanță pe amnistie și grațiere: „Să nu vorbim despre situaţii ipotetice, nu avem aşa ceva în Ministerul de Justiţie, nici în dezbatere, nici în avizare".

Sursele citate spun, însă, că Toader, intenționează să-i delege atribuțiile secretarului de stat, Mariana Moț, o apropiată a vicepremierului Paul Stănescu.

Parlamentul este în sesiune extraordinară până joi, ceea ce înseamnă că Executivul poate emite, fără probleme, ordonanța privind amnistia și grațierea. La fel și pe cea de modificare a codurilor penale. Nici după terminarea sesiunii extraordinare nu este exclus să se întâmple acest lucru, dar procedura este una mai complicată.

Guvernul Dăncilă mai poate adopta ordonanțe de urgență doar până pe 19 iulie, când se încheie sesiunea extraordinară a Parlamentului.

Potrivit unor surse, ședința de Guvern de săptămâna viitoare ar fi fost devansată pentru marți, informație care vine în contextul în care Dragnea face presiuni asupra Vioricăi Dăncilă pentru a adopta o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere.

Teoretic, o Ordonanță de Urgență poate fi dată și după data de 19 iulie, dar atunci Parlamentul trebuie să fie convocat în sesiune extraordinară în 24 de ore. De altfel, Liviu Dragnea le-a cerut aleșilor să își țină telefoanele lângă ei pentru orice situație neprevăzută.

Se vorbește în spațiul public nu doar de OUG pe amnistie și grațiere, ci și pe codurile penale, care au fost contestate la CCR. Beneficarul principal al fi tocmai Liviu Dragnea care și-a primit recent sentința în primă instanță în dosarul angajărilor fictive.

Potrivit unor surse Realitatea TV, se opune însă acestui plan tocmai Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de coaliție. Iar proiectul de OUG trebuie să fie inițiat de Tudorel Toader, omul lui Tăriceanu.

Surse: Ședința de Guvern, devansată

Mai multe articole despre:
şedinţă de guvern OUG