MENIU

Cod galben de inundaţii. Ce zone din România sunt afectate UPDATE

<p>Cod galben de inundații </p>

Hidrologii au instituit, sâmbătă, Cod galben de inundații pe unele râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur și Lăpuș, județele Maramureș și Satu-Mare.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare hidrologică Cod galben valabilă sâmbătă în intervalul orar 14,00 — 24,00. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri de debite și niveluri cu eventuale depășiri ale cotelor de atenție.

Hidrologii au emis o atenționare de cod galben de inundații pentru mai multe râuri din județele Bihor, Hunedoara și Arad, după o atenționare similară vizând Maramureșul și Satu Mare, ambele fiind valabile întreaga zi.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor pe unele râuri din bazinele hidrografice: Iad, Crișul Negru (Holod, Valea Roșie și unii afluenți din bazinul superior) - județul Bihor, Sebiș și unii afluenți mici ai Crișului Alb aferenți sectorului Vața de Jos - amonte Ineu (județele Hunedoara și Arad), se arată în atenționarea emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA).

Potrivit INHGA, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe unele râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur și Lăpuș (județele Maramureș și Satu-Mare).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Tur — bazin superior, Săsar, Cavnic și Mara, subliniază hidrologii.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice prognoza hidrologică va fi actualizată, precizează specialiștii.

Mai multe articole despre:
inundaţii cod galben inundaţii