MENIU

Cod Galben de caniculă pentru București și județul Ilfov! Recomandările ISU - Ce trebuie să facem în zilele toride

Cod Galben de caniculă pentru București și județul Ilfov! Recomandările ISU

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică cod galben, pentru Municipiul București și județul Ilfov, valabilă pentru astăzi, 12.07.2023, de la ora 10:00, până în data de 16.07.2023, ora 21:00. Vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade. În acest context, reprezentanții ISU București- Ilfov au postat, pe pagina de Facebook a instituției, un set de recomandări pentru populație cu ce trebuie să facem în zilele toride de vară.

Astfel, pe parcursul zilei de miercuri, 12 iulie, va fi caniculă, local în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34...37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

 

 Joi, 13 iulie, valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice., spun meteorologii.

Potrivit ANM, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38...40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18...22 de grade.

În plus de asta, specialiștii se așteaptă ca valul de căldură să persiste și săptămâna viitoare.

Recomandări pentru populație, în perioada caniculei:

-  Evitaţi deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
-  Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
-  Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe;
-  Evitaţi băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare;
-  Nu consumaţi alcool – vă deshidratează;
- Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi;
- Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
-  Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.
 
Citește și Val de caniculă peste România. Zonele cu temperaturi de foc: 40 de grade, la umbră! Când scăpăm de aerul fierbinte