MENIU

Coadă de sute de mașini la intrare în România prin Vama Ruse. Care este MOTIVUL

Coadă mașini Vama Ruse / Imagine de arhivă

Coadă de sute de mașini la intare în România. Turiștii așteaptă ore în șir în Vama de la Ruse, relatează Realitatea PLUS.

Motivul pentru orele de așteptare și cozile care s-au creat este legat de protestul spontan al transportatorilor din Bulgaria. Oamenii au blocat frontieră. Până în prezent nu sunt cunoscute motivele pentru care au recurs la acest protest.

Toate aceste cazue se adaugă problemele legate de restricțiile impuse de autoritățile bulgare României odată cu data de 1 septembrie. 

Reamintim că începând de marți noaptea, de la ora 00.00, au intrat în vigoare noi reguli la trecerea frontierei cu Bulgaria.

Autoritățile de frontieră bulgare au informat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române, prin Punctul Comun de Contact Giurgiu, că autorităţile bulgare au emis noi reglementări privind condiţiile de călătorie în Republica Bulgaria, aplicabile începând cu 1 septembrie 2021, ora 00.00.

Astfel, România intră în zona verde, conform autorităţilor bulgare, iar persoanelor care sosesc din zona verde li se permite intrarea pe teritoriul R. Bulgaria odată cu prezentarea unui certificat COVID digital UE valid pentru vaccinare, trecere prin boală sau test efectuat sau a unui document similar care conține aceleași date ca și Certificatul digital COVID al UE.

Între categoriile speciale de persoane exceptate de la cerința prezentării de documente COVID la intrarea în Republica Bulgaria se află persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, în cazul în care se garantează părăsirea imediată a teritoriului acestui stat și copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Restricții privind accesul pe teritoriul Republicii Bulgaria/situația la punctele de frontieră

Cetăţenilor români le este permisă intrarea pe teritoriul R. Bulgaria numai prin puncte de trecere a frontierei unde se află personal medical bulgar. Astfel, din România se poate intra pe teritoriul statului vecin, prin:

P.T.F. Giurgiu - Ruse, judeţul Giurgiu
P.T.F. Calafat - Vidin, judeţul Dolj
P.T.F. Bechet – Oriahovo, judeţul Dolj
P.T.F. Turnu Măgurele - P.T.F. Somovit-Nikopol, judeţul Teleorman
P.T.F. Vama Veche - Durankulak, judeţul Constanţa.
Prin P.T.F. Ostrov – Silistra, judeţul Constanta, P.T.F. Zimnicea - Svishtov și P.T.F. Negru Vodă - Kardam, judeţul Constanţa se permite intrarea persoanelor care tranzitează teritoriul R. Bulgaria, în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului țării.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL BULGARIEI:

Începând cu data de 1 septembrie 2021, cetățenii români care sosesc din statele aflate în zona verde (inclusiv România) sau portocalie pot intra pe teritoriul Bulgariei sub condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente privind COVID-19:

1. Un certificat digital UE valid care atestă vaccinarea sau un document similar - un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19, conform anexei 3 din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/08/27/zapoved_vlizane_bg_27_08_2021-2.pdf) și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze. Se consideră schemă de vaccinare finalizată inclusiv administrarea combinată a unei doze de vaccin Vaxzevria/Astra Zeneca și a unei doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, data la care a fost efectuată ultima doză de vaccin, numărul de ordine al dozei, numărul total de doze, denumirea comercială, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent, denumirea organului competent care a eliberat documentul, iar în cazul certificatului digital UE, identificatorul unic.

2. Un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar – un document care atestă că persoana s-a vindecat de COVID-19 și care este valabil pentru o perioadă de la 11 la 180 de zile de la data testului efectuat (test NAAT sau test PCR/rapid antigen), conform documentului.

Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, data primului rezultat pozitiv prin testare NAAT (pentru certificatul UE) sau prin test PCR/rapid antigen (pentru documentul similar) și rezultatul pozitiv („Positive”), datele unității care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact) sau ale autorității care a eliberat documentul, autoritatea care a emis certificatul/documentul, statul în care a fost efectuată testarea, iar în cazul certificatului UE, identificatorul unic.

3. Un certificat digital UE valid care atestă testarea sau un document similar - un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 dintre cele menționate în anexa 2 din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/08/27/zapoved_vlizane_bg_27_08_2021-2.pdf), efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau RAT) și rezultatul negativ („Negative”), data și ora prelevării probei, denumirea comercială și producătorul testului (obligatoriu pentru testele rapide antigen), denumirea unității/laboratorului care a efectuat testarea, statul în care a fost efectuată testarea și autoritatea emitentă a certificatului/documentului, iar pentru certificatul UE, identificatorul unic.

Cetățenilor români care sosesc din statele aflate în zona roșie li se permite intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria cu condiția îndeplinirii următoarelor condiții cumulative:

a)  încadrarea într-una dintre categoriile de persoane prevăzute limitativ în ordin (spre exemplu, cetățenii statelor membre ale UE, ale SEE și ai Elveției și membrii familiilor acestora, care sosesc dintr-un stat membru al UE, al Spațiului Economic European sau din Elveția;

b) prezentarea unui certificat digital UE privind vaccinarea împotriva COVID sau a unui certificat digital UE privind vindecarea de COVID sau a unui document similar; ȘI

c) prezentarea unui certificat digital UE privind testarea pentru COVID sau a unui document similar, cu aceleași date ca și certificatul digital UE privind testarea, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria.

Persoanelor care nu prezintă un certificat digital UE privind vaccinarea sau un certificat digital UE privind vindecarea sau un document similar le poate fi permisă intrarea pe teritoriul Bulgariei, în baza unui certificat digital UE privind testarea sau a unui document similar, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria. În acest caz, persoana în cauză va fi pusă în carantină pentru 10 zile la domiciliu sau în alt loc de cazare în care a indicat că va locui.

În cazul minorilor cu vârste între 12 și 18 ani, intrarea în Bulgaria este permisă pe baza prezentării unui certificat digital UE privind testarea pentru COVID sau a unui document similar, cu aceleași date ca și certificatul digital UE privind testarea, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria. În cazul în care persoana în cauză nu prezintă un astfel de document, va fi pusă în carantină pentru 10 zile la domiciliu sau în alt loc de cazare în care a indicat că va locui.

În cazul cetăţenilor români care sosesc în Republica Bulgaria din alte țări decât România, categoriile exceptate de la măsura obligatorie a prezentării documentelor privind COVID-19 sunt următoarele:

  • conducătorii de autocar și însoțitorii de bord care efectuează transport internațional de pasageri;
  • conducătorii camioanelor care efectuează sau finalizează transport internațional de mărfuri, la intrarea pe teritoriul Bulgariei;
  • membrii echipajelor navale și persoanele angajate în întreținerea navelor, care, la intrarea pe teritoriul Bulgariei, sunt în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu;
  • membrii echipajelor aeronavelor, care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Bulgariei și personalul tehnic asimilat;
  • lucrătorii transfrontalieri (persoanele care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către un stat membru al Uniunii Europene, Turcia, Serbia sau Republica Macedonia de Nord, cu scopul îndeplinirii activității ca angajat sau liber profesionist, precum și persoanele care locuiesc în statele menționate și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către Bulgaria, în scopul îndeplinirii activității, ca angajat sau liber profesionist;
  • elevii, studenții și doctoranzii care locuiesc în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord și România și care călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Bulgaria în scopuri educaționale, precum și elevii și studenții care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Grecia, Turcia, Serbia, Macedonia de Nord și România în scopuri educaționale;
  • persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria;
  • copiii în vârstă de până la 12 ani, indiferent de zona în care se află țara din care sosesc.

Mai multe DETALII pe: https://www.mae.ro/travel-conditions/3677#806 

Sursă Foto: Poliția de Frontieră

Mai multe articole despre:
codi vama ruse protest transportatori bulgaria