MENIU

CNSAS: Daniel Tudor, fost vicepreședinte ASF, a colaborat cu Securitatea. Pe cine a turnat?

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) îl acuză pe Daniel George Tudor, fostul vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), că a colaborat cu Securitatea în anii '80, când era ghid turistic la Automobil Club Român (ACR), printre victimele lui Tudor fiind şi regizorul Dan Chişu.

Potrivit cercetătorilor de la CNSAS, Tudor este titularul a două dosare de Fond, în primul dintre ele fiind recrutat în 1980, pe când era ghid pentru limbile franceză şi engleză în cadrul ACR.

Daniel Tudor ar fi fost recrutat de Direcţia a III-a a Securităţii, serviciul 7 "pentru supravegherea operativă a reprezentanţilor firmelor de turism străine, precum şi a turiştilor străini cu care venea în contact". Ţintă principala erau atunci pentru ghidul turistic care avea să devină, peste ani, vicepreşedinte al ASF, cetăţenii greci şi turci, scrie news.ro.

Un ofiţer de Securitate, căpitanul Nicolae Ursu, a arătat într-o notă că, înainte de a-l recruta pe Tudor, l-a vizitat chiar la el acasă, în vederea "cunoaşterii personale". Angajamentul în cazul acestui prim dosar ar fi fost semnat de Daniel Tudor pe 27 septembrie 1980, cu pseudonimul "Dan".

Conform raportului întocmit după recrutare, datat 30 septembrie1980, Tudor a relatat "din proprie iniţiativa noi aspecte de interes operativ".