MENIU

CNAS: Cardul de sănătate este funcţional. Câte carduri au fost activate

Evidențele zilnice ale serviciilor medicale acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate demonstrează că sistemul cardului de sănătate este funcțional, susține Casă Naţionalムde Asigurări de Sănătate. 

Astfel, dacă în prima zi lucrătoare din lună au existat probleme de funcționalitate a cardului cauzate de faptul că o parte dintre furnizorii de servicii medicale utilizau pentru prima dată cardul de sănătate, în ultimele două zile situația s-a remediat simțitor.

Numărul cardurilor activate în sistem s-a dublat de la o zi la altă. Dacă luni, 4 mai, au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, în data de 5 mai au fost activate 248.777 de carduri și în data de 6 mai au fost activate în sistem un număr de 240.615 carduri.

Prima victimă a cardului de sănătate: O femeie a făcut o criză de epilepsie la coadă la Casa de Asigurări Bucureşti

În total, până în prezent au fost activate 5 milioane de carduri, iar în acest moment se activează în sistem , în medie, 4-5 carduri pe secundă.

Numărul de servicii medicale acordate la nivel național în ultimele zile:

- Luni, 4 mai 2015: 87.914 servicii validate cu cardul de sănătate și 136.556 servicii acordate fără card

- Marți, 5 mai 2015: 226.339 servicii validate cu cardul de sănătate și 183.489 servicii acordate fără card

- Miercuri, 6 mai 2015: 226.465 servici validate cu cardul de sănătate și 163.650 servicii acordate fără card

"Menționam că în evidența serviciilor acordate fără a fi validate cu cardul de sănătate sunt incluse și serviciile medicale acordate copiilor și persoanelor neasigurate. De asemenea, facem mențiunea că, de la finalul anului trecut, CNAS a recomandat utilizarea cardului de sănătate atât furnizorilor cât și asiguraților care au intrat în posesia lui, pentru că, până la momentul în care cardul național de sănătate va deveni obligatoriu, asigurații și furnizorii să se acomodeze cu acest sistem", au mai precizat reprezentanţii Casei.

CNAS susţine că a existat o periodă de acomodare

Mai mult, HG49/2015 art. 2, prevede faptul că începând cu data de 1 februarie 2015, sistemul cardului de sănătate va funcționa în paralel cu vechiul sistem de validare și decontare a serviciilor medicale și farmaceutice, până la data de 1 mai 2015.

Astfel, a existat o perioadă de acomodare, în care cele două sisteme au funcționat în paralel.

Mai multe articole despre:
medici CNAS cardul de sănătate carduri activate