MENIU

CNA a aprobat noua grilă a TVR 3. Televiziunea renunţă oficial la profilul agricol-rural

<p>CNA a aprobat noua grilă a TVR 3</p>

Răzvan Bucuroiu, coordonatorul cu atribuţii de director al TVR 3, a declarat, joi, în şedinţa CNA, că din profilul agrar şi rural al TVR 3 a rămas doar "culoarea verde" a televiziunii, precizând însă că îşi doreşte să revină la violetul care a caracterizat acest canal la lansarea lui în 2008.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, în şedinţa de joi, noua structură a serviciului de programe TVR 3, care va transmite programe producţie proprie - 2,08%, producţii audiovizuale ale altor producători - 4,46%, programe retransmise de la studiourile teritoriale ale Societăţii Române de Televiziune - 91,08% şi programe preluate ("Teatrul TV" de la TVR 2) - 2,38%.

Programele de informare de la TVR 3 vor creşte de la 13,79% la 14,25%. De asemenea, programele educative, culturale, religioase difuzate de TVR 3 vor creşte de la 4,75% la 7,25%.

În schimb, programele de divertisment o să scadă de la 75,86% la 73%, iar TVR 3 va continua să nu difuzeze filme. Publicitatea şi teleshoppingul vor reprezenta 5,50% din grila de programe a TVR 3.

TVR 3 va transmite şi două emisiuni producţie proprie, respectiv "România, în cinci minute" şi "Din arhiva TVR". "TVR 3 este cel mai românesc canal de televiziune. Sunt 100% producţii româneşti, nu aveam o altă componentă în structura de programe, importuri de programe", a spus Răzvan Bucuroiu, coordonatorul cu atribuţii de director al TVR 3, în şedinţa CNA de joi.

Membrul CNA Narcisa Iorga i-a spus lui Răzvan Bucuroiu că din fericire Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, a reziliat protocolul pe care fostul preşedinte-director general al Televiziunii Române, Claudiu Săftoiu, îl încheiase anul trecut cu Ministerul Agriculturii, pentru realizarea unor emisiuni şi evenimente.

La momentul semnării protocolului respectiv, Narcisa Iorga, alături de alţi doi membri ai CNA (Valentin Jucan şi Florin Gabrea) au sesizat Comisiile pentru cultură din Parlament privind protocolul pe care TVR l-a semnat cu Ministerul Agriculturii, care în opinia lor aducea atingere independenţei editoriale a televiziunii publice.
Răzvan Bucuroiu i-a spus Narcisei Iorga că acel protocol nu a avut efecte în ceea ce priveşte politica editorială a TVR 3.

"Eu sunt directorul TVR 3, nu am semnat acel protocol şi nu sunt eu cel care să genereze astfel de strategii şi de politici editoriale. Domnul Săftoiu este cel care a generat acel protocol, şi l-a şi asumat. El nu a generat însă efecte în ceea ce priveşte TVR 3 şi din câte ştiu nici în ceea ce priveşte alte canale şi producţia altor canale ale SRTv. Din ceea ce am lansat ca «noul» TVR 3 - e mult spus rural sau agrar, ci care avea deschidere către mediul rural - (...) nu a rămas nimic, pentru că erau lucruri care nu se puteau face şi nu aveau o substanţă editorială pe care să o putem susţine în situaţia financiară în care ne aflăm. Aşadar, protocolul nu a produs niciun fel de efect pe palier editorial, iar TVR 3 îşi continuă mersul lui, este TVR 3 regional, aşa cum este cunoscut de către toată lumea. Aceasta este structura canalului şi trendul editorial", a spus Răzvan Bucuroiu.

Întrebat dacă va fi menţinută culoarea verde pe care TVR 3 a adoptat-o la sfârşitul anului trecut, odată cu anunţarea profilului rural şi agrar al televiziunii, Răzvan Bucuroiu a spus că această culoare va continua să fie folosită în grafica postului.

"Din păcate da. Nu este cea mai bună formulă nici cromatică, nici vizuală, dar asta a fost atunci. Aş vrea să mă întorc la violetul care a caracterizat acest canal, era o culoare plăcută (...) Am vrea să facem asta, dar trebuie să vedem ce se va întâmpla în continuare", a mai spus Bucuroiu.

În urma discuţiilor, membrii CNA au adoptat cu unanimitate de voturi noua grilă a TVR 3.

TVR 3, o televiziune generalistă centrată pe reflectarea evenimentelor de interes regional, a început să emită pe 10 octombrie 2008, fiind lansată pe vremea când preşedinte-director general al Televiziunii Române era Alexandru Sassu. Din 6 decembrie 2013, TVR 3 a adoptat un nou concept, devenind "o expresie a mediului rural", după cum a anunţat atunci Claudiu Săftoiu, la momentul respectiv preşedinte-director general al SRTv.

Mai multe articole despre:
CNA Narcisa Iorga TVR 3 grila de programe