MENIU

Clipe dramatice trăite de un speolog rănit într-o grotă, la 1.000 m adâncime

Clipe dramatice pentru un speolog

Circa 200 de persoane continuă marți, în sudul Germaniei, eforturile de salvare a unui speolog rănit, blocat de duminică noaptea în grota Riesending, la o adâncime de aproximativ o mie de metri, a anunțat poliția locală, preluată de AFP.

Operațiunea de salvare ar putea dura trei până la cinci zile și este deosebit de dificilă întrucât starea rănitului impune o evacuare în poziție culcat, extrem de greu de realizat din cauza spațiului extrem de limitat.

Speologul german în vârstă de 52 de ani a fost rănit la cap și la piept de o cădere de pietre pe când explora, alături de doi colegi, renumita peșteră din Alpii bavarezi, la granița cu Austria. Unul din cei doi a rămas cu rănitul, imobilizat, iar celălalt a ieșit din peșteră să aducă ajutoare. I-au fost necesare 12 ore ca urce hornul de 1.000 m și să parcurgă cei șase km până la intrarea în peșteră.

La acțiunea se salvare, care a început încă de luni, iau parte aproximativ 200 de persoane, printre care experți din Austria și Elveția și membri ai echipelor de intervenție ale poliției din Bavaria.

Speologul rănit urmează să fie ridicat progresiv, cu cinci escale în locuri care se vor amenaja special în acest scop.

Mai multe articole despre:
speolog GERMANIA salvare speolog