MENIU

Climatolog: În România, climatul nu va mai fi cel de acum 40-50 de ani. Temperaturile vor crește în toate anotimpurile 

România va avea cantități mai reduse de precipitații vara, dar concentrate pe episoade mai intense, iar iarna vor fi precipitații mai multe, mai ales în centrul și nordul țării, a explicat climatologul Roxana Bojariu.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, la un post TV, că, în România, „vom rămâne pe climatul temperat-continental, dar se vor schimba caracteristicile acestui climant, sunt diferite față de climatul temperat-continental de acum 40-50 de ani”.

„Vara vom avea cantități mai reduse de precipitații, dar concentrate pe episoade mult mai intense, iarna vom avea precipitații mai multe, mai ales în centrul și nordul țării, și se va schimba raportul între precipitațiile lichide și solide, vom avea mai multe precipitații lichide, temperaturile vor crește în toate anotimpurile, inclusiv maximele”, a explicat Roxana Bojariu.

Seceta de anul acesta este abia începutul. Previziuni sumbre pentru agricultura românească

Seceta extremă din acest an nu va afecta doar producţiile agricole ale sezonului, ci va avea impact şi asupra următorului an agricol, cel puțin, a afirmat preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România. Daniel Botănoiu a afirmat că, în actualele condiții, lucrările pentru pregătirea viitoarelor recolte nu vor putea fi executate la timp şi nu vor fi de calitate.

"Dacă în cazul cerealelor au fost rezultate ceva mai bune, dar şi aici discutăm de diminuări de 35% faţă de anul anterior, în cazul culturilor din primăvara acestui an situaţia este grea. (...) Este un an agricol extrem de greu, mult mai greu decât anul 2020, mai ales că discutăm de un deficit hidric major, avem secetă pedologică şi cantităţi infime de apă la dispoziţie. Acum se vede cel mai bine lipsa investiţiilor din ultimii ani în sistemul de irigaţii, deşi există un program cu bani suficienţi pentru realizarea acestor lucrări", a declarat preşedintele AFR, Daniel Botănoiu.