MENIU

Cine se poate înscrie în programul de fertilizare in vitro

<p>Cine se poate &icirc;nscrie &icirc;n programul de fertilizare in vitro</p>

Veşti bune pentru românii care au probleme de fertilitate. După doi ani în care programul de fertilizare in vitro nu a mai fost finanţat, Ministerul Sănătăţii anunţă că va deconta o parte din costul procedurilor pentru 300 de cupluri.

În România, numărul nou-născuţilor a scăzut dramatic în ultimii ani, astfel că sociologii estimează că până în anul 2050 populaţia României va ajunge la 16 milioane de persoane.

Cine se poate înscrie în program:

- Români asiguraţi
- Cupluri infertile care au indicaţie pentru efectuarea procedurii FIV/ET
- Femei cu vârsta între 24 şi 40 de ani

Per total, în cadrul programului au fost acceptate 10 clinici medicale: 6 din Bucureşti şi câte o clinică din Târgovişte, Sibiu, Mureş şi Timişoara.

Anul acesta programul va beneficia de un buget în sumă de 1.857.000 lei. Ministerul Sănătăţii estimează că un număr de 300 cupluri vor putea beneficia în 2015 de program. În funcție de adresabilitatea din program, dar și de fondurile alocate Sănătății, suma poate fi majorată în urma rectificărilor bugetare, conform MS.

Statul decontează o singură procedură, în sumă de aproximativ 6 188 lei (1.400 de euro), deşi costul real al unei proceduri de fertilizare în vitro este cuprins între 3.000 şi 5.000 de euro