MENIU

Cine e iordanianul declarat indezirabil, acuzat de propagandă ISIS. În ce dosare penale e implicat

Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, cetăţean iordanian aflat în România din 1991, ca refugiat, a fost declarat astăzi indezirabil de autorităţile române, după ce SRI a anunţat că acesta este adept al organizaţiei teroriste Statul Islamic şi diseminează mesaje jihadiste. Iordanianul a fost partener de afaceri cu fraţii Hassan şi Mehdi Awdi, condamnaţi pentru delapidare şi cercetaţi pentru falimentarea Rodipet, scrie Adevarul.

Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash şi soţia sa, Manal Shalash, sunt parteneri tradiţionali de afaceri ai fraţilor Awdi, figurând în mai multe dintre firmele controlate de aceştia. Aceasta deşi numele fraţilor Awdi a fost legat de gruparea teroristă Hezbollah, duşman declarat al Statului Islamic

. Cei doi iordanieni au fost asociaţi în mai multe societăţi direct cu fraţii Awdi, iar în altele au făcut afaceri cu firma Monalisa Investments SRL, prin intermediul căreia fraţii Awdi au preluat mai multe companii de stat, precum CFR Mesageria, Rodipet şi Aluniş.

Cei doi Shalash apar şi în acţionariatul firmei Publicaţia Femeia SRL, controlată tot de fraţii Awdi, care a vândut în 2006 revista „Femeia” către grupul Sanoma Hearst.

Libanezii cu cetăţenie americană Hassan şi Mehdi Awdi au fost condamnaţi definitiv, în noiembrie 2014, la opt ani, respectiv şase ani si patru luni de închisoare pentru delapidarea CFR Mesageria. Cei doi sunt în continuare cercetaţi pentru rolul jucat în falimentarea Rodipet. Numele fraţilor Awdi a fost asociat şi cu gruparea teroristă Hezbollah, ca simpatizanţi, unele surse susţinând chiar că aceştia au spălat bani pentru gruparea fundamentalistă şiită. Hezbollah este duşmat declarat al grupării sunnite Statul Islamic. Într-o mişcare fără precedent, liderul Hezbollah a pledat în mai pentru înfiinţarea unei „alianţe sfinte” împotriva ISIS, chemându-şi inclusiv duşmanii să facă front comun în faţa grupării sunnite. Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash este născut în Kuweit, în 1963. Locuieşte în Constanţa, alături de soţia sa, Manal. 

De-a lungul timpului, acesta a fost implicat în mai multe firme, aproape toate având legătură cu fraţii Awdi şi cu oamenii de încredere ai acestora.
 

Dintre cele cinci firme care fac legătura între Shalash şi Awdi, patru au fost băgate în insolvenţă, având atunci datorii totale de peste 42,1 milioane de lei. Prin una dintre acestea - YourHotels SRL (fostă Euro Hotels & Suites SRL), în care Awdi şi Shalash au fost asociaţi direct - libanezii au deţinut mai multe hoteluri şi terenuri în judeţele Constanţa, Bucureşti şi Ilfov.

În portofoliul YourHotels SRL s-au aflat şi hotelurile Caraiman I şi Caraiman II din Mamaia, pe care procurorii DIICOT au pus sechestru în vara lui 2010 ca măsură de recuperare a prejudiciului din dosarul Rodipet. În ciuda sechestrului, în vara iunie 2011, firma ONBULA SRL, deţinută aparent de Shalash independent de fraţii Awdi, şi-a deschis puncte de lucru în Hotel Caraiman I, Hotel Caraiman II, Restaurantul Caraiman şi restaurantul Nina din Venus.