MENIU

Cine este înlocuitorul lui Boris Johnson la șefia Externelor Marii Britanii

<p><strong>Jeremy Hunt</strong></p>
<p><strong>Jeremy Hunt</strong></p>

Premierul britanic Theresa May l-a desemnat luni seara pe Jeremy Hunt ca noul șef al Ministerului de Externe al Marii Britanii, după ce Boris Johnson a demisionat în cursul zilei, fiind nemulțumit de un Brexit prea “soft”.

Jeremy Hunt, de 51 de ani, a fost Secretar de stat pentru Sănătate și Asistență Socială din 2012. Anterior a ocupat o poziție în Ministerul Culturii în guvernul lui David Cameron și a făcut parte din Parlamentul britanic încă din 2005.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a demisionat luni din funcție, părăsind și el guvernul după fostul ministru pentru Brexit, David Davis. Demisiile vin la doar câteva zile după ce premierul Theresa May și-a asigurat sprijinul - obținut cu greu - din partea principalilor miniștri cu privire la strategia de ieșire din UE, anunță Reuters.

„În această după-amiază, Prim-Ministrul a acceptat demisia lui Boris Johnson din funcția de Secretar de Externe. Înlocuitorul său va fi anunțat în scurt timp. Prim-Ministrul îi mulțumește lui Boris pentru munca sa", se arată într-un comunicat transmis de biroul premierului Theresa May.

David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, a demisionat pe fondul dezacordului său faţă de poziţia Guvernului Theresa May în legătură cu procesul de ieşire al Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează site-ul postului BBC News.

Ministrul demisionar a afirmat în scrisoarea sa de demisie că "tendinţa actuală de politici şi tactici" sugerează "că pare tot mai puţin probabil" ca Marea Britanie să părăsească uniunea vamală şi piaţa unică a Uniunii Europene.

David Davis, un eurosceptic numit în urmă cu doi ani pentru a conduce un minister înfiinţat la o zi după votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a ameninţat în repetate rânduri în ultimele luni că îşi va părăsi postul din cauza dezacordurilor cu prim-ministrul Theresa May.

Deputatul conservator Peter Bone a apreciat că el a "făcut un lucru bun", subliniind că propunerile premierului Theresa May nu au din Brexit "decât numele" şi că "nu sunt acceptabile".

Aceste propuneri, pe care Theresa May urmează să le prezinte luni deputaţilor britanici, înainte de a le trimite la Bruxelles, prevăd introducerea unei zone de liber schimb şi un nou model vamal cu Cei 27, pentru a putea menţine un comerţ "fără fricţiuni" cu continentul, notează Agerpres.

Mai multe articole despre:
Marea Britanie Boris Johnson Brexit