MENIU

BERCEA MONDIAL. Cine este BERCEA MONDIAL?

Bercea Mondial

BERCEA MONDIAL. Comerciant de fier vechi, milionar cu relaţii în familia prezidenţială, apoi condamnat la închisoare pentru tentativă de omor. Este, pe scurt, povestea lui Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondial - omul din centrul scandalului politic din aceste zile.

BERCEA MONDIAL. Sandu Anghel, alias Bercea Mondial, este unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi din judeţul Olt. Supranumit şi "regele banilor din Slatina", Bercea a făcut avere din vânzarea fierului vechi, din camătă, dar şi din comerţul cu maşini de lux. A ajuns în prim-planul opinei publice atunci când nepoata sa, Renata Doiniţa, a fost botezată de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu.

Relaţia dintre cei doi a surprins atunci opinia publică, iar Mircea Băsescu şi Bercea Mondial au susţinut că s-au cunoscut din întâmplare.

Bercea Mondial s-a lăudat de-a lungul timpului şi cu alţi naşi celebri. Teodor Stolojan l-ar fi botezat pe Prinţişor, fosta şefă a Tribunalului Bucureşti, Maria Huza, ar fi fost naşa lui Judecător, iar fostul prim-procuror al Parchetului Olt, Gheorghe Brenciu, l-ar fi botezat pe Televizor. Toţi au negat, însă, relaţiile cu familia Anghel.

Ambiţia lui Bercea Mondial de a ajunge în cercurile înalte nu s-a oprit aici.

În 2009, la o adunare a romilor de la Costeşti, Bercea Mondial a reuşit să se afişeze în public cu familia prezidenţială. Bercea a dat, atunci, mâna cu preşedintele Traian Băsescu şi i-a dăruit un galben primei Doamne.

Potrivit presei, Bercea Mondial ar fi recunoscut că nu ştie să citească, chiar în faţa judecătorilor, în timpul unui proces. Din 2007, pe numele membrilor familiei interlopului au fost înregistrate peste 120 de dosare penale. În prezent, Sandu Anghel ispăşeşte o pedeapsă de 8 ani şi 9 luni de închisoare, după ce l-a înjunghiat, în 2011, pe nepotul său, Mercedes. Într-un alt dosar, Bercea Mondial a fost condamnat, pe 18 aprilie 2013, de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală de peste 1 milion de euro.