MENIU

Cine atacă Realitatea TV, episodul 3. Triunghiul fugarilor

Cine vorbește despre Realitatea TV. Astăzi am ajuns la al treilea episod. Vă arătăm legăturile lui Elan Schwartzenberg cu fostul primar al Constanței Radu Mazăre și cu un alt om de afaceri, Avraham Morgenstern. Dar, poate la fel de important, și care sunt legăturile acestuia cu Liviu Dragnea, președintele PSD. Vizați în aceeași investigație penală a DNA, primii trei au fugit din țară. Iar ultimul așteaptă o a doua sentință.

Într-un interviu la un alt post de televiziune Elan Schwartzenberg a recunoscut, direct sau indirect, relațiile sale de afaceri dar și politice la cel mai înalt nivel. A împărțit și investițiile dar, ulterior, și acuzațiile de corupție. Deocamdată cu Radu Mazăre și Avraham Morgenstern.

"Cu fraţii Mazăre fac afaceri de la Revoluţie până astăzi. Eu aveam o consignaţie în Iaşi, ei aduceau marfă, ulterior ne-am ocupat de publicitate. Aveam panouri publicitare în Constanţa cu ani de zile înainte ca Radu să ajungă primar. La un moment dat, fraţii Mazăre, că nu vorbesc nepărat de Radu, au fost în Brazilia, au fost în Madagascar, mi-au făcut propuneri de investiţii. Pe unele nu le-am acceptat, pe două le-am acceptat. Am finanţat 30 de hectare de plajă în Brazilia, proprietatea mea, am acceptat achiziţia şi construcţia respectivului proiect, resortul în Madagascar, în ambele datorită faptului că ei le-au identificat şi se ocupă de managementul proprietăţilor. Au un mic procent, acte notariale făcute acum 7-10 ani, 15 ani în afara ţării, pe care nu le falsifică niciodată", a declarat Schwartzenberg.

Dacă mai luăm în calcul și faptul că un alt membru marcant al PSD, acum președintele partidului, Liviu Dragnea, își făcea vacanțele în Brazilia, cu mult aplomb, tabloul e complet. Elan Schwartzenberg era de fapt ”BIDONUL” celor doi politicieni, Dragnea și Mazăre.

Ce este un... BIDON? În jargon infracțional ”BIDON” e acea persoană, sau societate, folosită ca interfață în afaceri ca adevăratul proprietar al banilor să nu fie cunoscut publicului sau eventualilor anchetatori. 

Evident, nimeni nu a luat în calcul situația în care ”BIDONUL” se dă de gol singur. Deja afacerile par să fi luat o turnură penală. Cel puțin asta spun procurorii anticorupție.

DNA acuză că, în 2011, Elan Schwartzenberg l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Avraham Morgenstern să îl mituiască pe fostul primar din Constanța, Radu Mazăre. 175 de mii de euro ar fi fost puși pe masă pentru ca Morgenstern să obțină, cu ajutorul fostului edil, contractul pentru construirea Campusului Social Henri Coandă din Constanța. Un proiect uriaș, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. 

Prieten cu Morgenstern, dar și cu Mazăre, Elan Schwartzenberg ar fi mijlocit relația dintre ei. Mai mult, ar fi intermediat mita cu ajutorul unor societăți offshore. Schwartzenberg admite că a făcut afaceri de milioane de euro cu cei doi, dar spune că acuzațiile sunt false. Și că, de fapt, banii trimiși lui Mazăre erau pentru altceva.

DNA a trimis o parte a investigației în instanță, dar procesul nu s-a încheiat. Mazăre și Morgenstern sunt judecați la Curtea Supremă. Suspiciunile la adresa lui Elan SCHWARTZENBERG sunt încă cercetate de procurorii anticorupție.

Culmea e că, deși erau deja intrați în vizorul justiției, toți trei au reușit să se facă nevăzuți.

Încă din 2016, Elan SCHWARTZENBERG se ascunde în Israel. La scurt timp după ce au realizat că le-a scăpat printre degete, autoritățile din România l-au dat în urmărire internaționlă. Cât despre Morgenstern, el a fugit din țară înainte să fie condamnat într-un alt dosar, de evaziune fiscală. La mijlocul lui decembrie trecut, a fost capturat în Argentina, la Buenos Aires. În România, însă, nu a fost încă adus. Radu Mazăre nu a stat nici el să își rezolve problemele în țară. Înainte de Revelion s-a urcat în avion și dus a fost. Din Madagascar, a transmis că în România e persecutat politic și că cere azil în exotica țară. 

Afacerea cu iz penal va fi lămurită în cele din urmă. Însă, dacă nu sunt aduși în țară, riscul ca cei trei să nu execute pedeapsa e uriaș.

 
Mai multe articole despre:
Realitatea Schwartzenberg