MENIU

Cîmpeanu: Ne confruntăm cu un nou tip de violenţă - violenţa elevului asupra profesorului

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, că sistemul de educaţie din România se confruntă cu un nou tip de violenţă, violenţa elevului asupra profesorului, ce face parte din tendinţele de evoluţie a societăţii, cu bune şi rele.

"Vorbim despre un nou tip de violenţă, violenţa elevului asupra profesorului. La scara istoriei sistemului de educaţie în România, da, este o noutate. Face parte din tendinţele de evoluţie a societăţii cu bunele şi relele ei", a spus Cîmpeanu, potrivit Mediafax.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în anul şcolar 2014 - 2015, au fost raportate la nivel naţional 18.793 de cazuri de violenţă în şcoală, număr în scădere raportat la anul şcolar anterior. Printre acestea, au fost 3.397 de cazuri de violenţă verbală.

Conform unui studiu UNICEF pe tema violenţei, prezentat vineri, în 2014, în România, 41% dintre copii erau intimidaţi şi hărţuiţi de colegi la şcoală. Cel mai des menţionată formă de violenţă împotriva copilului a fost cea elev-elev (certuri, conflicte, ţipete, folosirea de apelative), comparativ cu elev-profesor sau profesor-elev (ironie, ţipete, ofense sau jigniri).

UNICEF şi Ministerul Educaţiei au lansat vineri o campanie împotriva violenţei în şcoli, cu mesajul "Eşti erou în curtea şcolii când opreşti violenţa verbală!".