MENIU

CHECK-IN. Centrală comună pentru noile imobile de tip bloc 

Ana Maria Păcuraru

Problemele de mediu din Capitală continuă să preocupe autoritățile. Cum numărul centralelor termice de apartament a crescut considerabil în ultimii ani, o propunere a ministrului Mediului ar putea schimba totul dacă va deveni lege. Ana Maria Păcuraru vine cu detalii la Check In. 

Ministrul Mediului avansează o propunere care ar duce la reducerea poluării în București, dar ar lovi piața imobiliară. Tanczos Barna le-a sugerat autorităților locale să elibereze autorizaţii de construire doar pentru imobile de tip bloc prevăzute cu centrală comună, nu de apartament.

Majoritatea blocurilor noi au centrală proprie de apartament și asta duce la creșterea gradului de poluare în Capitală. În fața decăderii sistemului Termoenergetica, cei care achiziționează o locuință nouă optează pentru încălzire proprie.

Lor li se adaugă și cazurile de bucureșteni care s-au săturat de frig și s-au debranșat pe bandă rulantă în ultimii 20 de ani. Soluția propusă de Ministerul Mediului face ca orice complex rezidențial sau bloc nou realizat să dețină și o mini centrală termică care să asigure încălzirea imobilului și a apartamentelor din el.

Costurile de funcționare, instalare și operare ale unei astfel de unități sunt însă mai mari decât cele pentru centralele de apartament. Astfel, prețurile locuințelor ar putea să crească și mai mult din această cauză. Ministrul Mediului a precizat că aşteptă răspunsul instituției conduse de Nicușor Dan și speră să fie unul pozitiv, astfel încât dezvoltatorii imobiliari să fie obligaţi să monteze centrale de bloc.

Această măsură nu ar rezolva total problema poluării din Capitală. Aerul apropiat de nivelul solului este extrem de încărcat cu substanțe toxice, în special iarna. Asta și pentru că mulți locuitori din București sau din localitățile învecinate se încălzesc iarna prin arderea deșeurilor casnice. Masele plastice care ard în sobe sunt adevărate bombe pentru sănătate.

Pe cât sunt de multe aceste cazuri, pe atât de greu sunt de identificat. Din cauza lipsei de preocupare pentru mediu a autorităților locale din ultimii 20 de ani, arderea deșeurilor pentru încălzire a devenit o obișnuință pentru unii. Cauzele sunt multiple iar rezolvarea problemelor de mediu în București este o cursă print-un adevărat labirint. Printre cauzele care au făcut ca azi să respirăm otravă se numără sărăcia, pentru că mulți ard orice pentru a se încălzi, slaba gestionare a eliminării deșeurilor, lipsa de viziune pentru protecția mediului, sistemul de termoficare ciuruit de avarii și lipsa unei strategii de dezvoltare urbană. 

Ana Maria Păcuraru dă zilnic Check In acolo unde descoperim o problemă. Astfel, autoritățile vor avea o hartă cu puncte în care trebuie să vină cu soluții. Să fiți sănătoși, căci sănătatea e mai bună decât toate!