MENIU

Certificatul Covid, ATACAT la Tribunalul UE. Cine cere anularea lui și ce motive invocă

Certificat Covid. Foto: ProfiMedia

Decizia privind implementarea certificatului digital Covid a fost contestată la Tribunalul UE. Un grup de reclamanţi, identificaţi ca ”Abenante şi alţii”, au solicitat în instanță anularea lui.

Plângerea a fost depusă la 30 august împotriva instituțiilor care au aprobat reglementarea prin care a fost lansat certificatul, respectiv Consiliul şi Parlamentul European, potrivit AFP, care a citat site-ul instanţei şi un document al Consiliului Uniunii Europene.

Certificatul sanitar, care a intrat în vigoare la începutul lunii iulie, facilitează deplasările în UE. Documentul arată că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, are un test cu rezultat negativ sau a trecut prin boală, permițând evitarea carantinei. 

Reclamanții consideră însă că solicitarea unui test sau a vaccinării pentru eliberarea unui certificat de Covid al UE înseamnă a impune "tratamente medicale invazive" şi încalcă, de asemenea, Carta drepturilor fundamentale.

Aceștia anularea în totalitate a acestei reglementări sau cel puţin a părţii privind testarea şi vaccinarea şi solicită suspendarea imediată a dispoziţiilor contestate în aşteptarea deciziei de fond, potrivit Agerpres.