MENIU

Cerință bizară la angajare în aviația militară americană

<p>Foto: journal.forces.gc.ca</p>

Armata Aerului americană l-a anunțat pe unul dintre piloții săi că trebuie să-i părăsească rândurile dacă nu acceptă să depună jurământul utilizând formula 'Fie ca Dumnezeu să mă protejeze!', potrivit declarației făcute marți de responsabili ai acesteia, informează AGERPRES.

Pilotului — ateu — i-a fost respinsă luna trecută cererea de reangajare în armată din cauza acestui refuz de a depune jurământ în fața lui Dumnezeu. El este pe cale, în prezent, să înceapă o acțiune în justiție împotriva armatei, a afirmat avocata lui.

'Nu am primit răspunsul Armatei Aerului la scrisoarea noastră. Ea nu și-a exprimat nici cea mai mică dorință a ajunge la un acord amiabil', a precizat Monica Miller, avocată pentru The American Humanist Association, care a preluat acest caz.

Având data limită pentru reangajare în armată stabilită în noiembrie, acest sergent de la baza aeriană din Creech, statul american Nevada, al cărui nume nu a fost făcut public, va fi obligat să dea în judecată guvernul într-un tribunal federal, a declarat ea pentru AFP.

În trecut, piloții puteau opta pentru o frază alternativă și evita astfel cuvintele 'Fie ca Dumnezeu să mă protejeze !' în momentul depunerii jurământului. Dar Armata Aerului a schimbat această practică în octombrie 2013.

Celelalte ramuri ale armatei americane nu impun această referință la Dumnezeu în cursul depunerii jurământului.

'Este singura ramură care, după cunoștința mea, obligă toată lumea în toate cazurile să recurgă la un limbaj religios', subliniază avocata.

Potrivit ei, aceasta încalcă Constituția și 'guvernul nu poate forța un ateu să depună un jurământ care afirmă existența unei ființe supreme'.

O purtătoare de cuvânt a US Air Force, Ann Stefanek, a amintit simplu că sergentul are termen limită luna noiembrie pentru a se reangaja și a depune jurământul.

Până atunci, 'un aviz juridic scris a fost cerut' avocatului principal al Pentagonului, a adăugat ea.

Mai multe articole despre:
angajare aviația militară americană