MENIU

Cercetătorii internaționali confirmă: Vaccinul Sputnik-V are o eficiență de 91,6%

Eficiența vaccinului rusesc împotriva Covid-19, confirmată de cercetători străini

Suspiciunile legate de eficiența vaccinului rusesc anti-Covid încep să fie demontate. Datele rezultate în urma testelor clinice conform cărora Sputnik-V protejează în proporție de 91,6% împotriva coronavirusului au fost verificate și confirmate de cercetători străini. Concluziile au fost publicate în cunoscuta revistă medicală internațională The Lancet.

În articolul respectiv, cercetătorii dau asigurări că vaccinul rusesc poate fi utilizat în aceeași măsură ca cele dezvoltate de Pfizer și Moderna. 

Sputnik-V a fost dezvoltat și produs de Institutul Gamaleya. Suspiciunile au pornit după ce Moscova a început campania de vaccinare înainte de publicarea rezultatelor finale ale testelor din faza a III-a.

”Dezvoltarea vaccinului Sputnik-V a fost criticată pentru graba nepotrivită, pentru scurtăturile folosite și pentru lipsa transparenței, dar rezultatul publicat aici este clar, iar principiul științific al vaccinării este demonstrat. 
Un alt vaccin poate intra acum în lupta de reducere a incidenței Covid-19”, au scris profesorul Ian Jones de la Universitatea Reading și profesorul Polly Roy de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra.

Potrivit oamenilor de știință, la teste au participat 19.866 de voluntari, dintre care un sfert au primit un produs placebo. Au fost consemnate 16 cazuri de Covid-19 simptomatic la cei care au primit vaccinul și 62 în rândul celor din grupul placebo.
Asta arată că vaccinul administrat în două doze ( la 21 de zile distanță), fiecare bazată pe doi vectori virali diferiți, are o eficiență de 91,6% împotriva infecției Covid-19, notează hotnews. 

Citește și: ”Rusia vine cu o contraofertă în scandalul vaccinurilor - 100 de milioane de doze Sputnik-V livrate în UE”