MENIU

Cercetătorii au reușit să elimine amintirile neplăcute din creier cu ajutorul tehnologiei laser

Cu siguranță fiecare dintre noi suntem posesorii unor amintiri neplăcute, pe care am vrea să le ștergem din creier. Ei bine, acest lucru ar putea deveni posibil cu ajutorul laserelor.

Oamenii de știință de la University of Toyama au găsit o metodă prin care să controleze neuronii din creierele șoaricilor, pentru a șterge elementele care declanșează acele amintiri neplăcute. În plus, cercetătorii cred că această nouă tehnologie ar putea fi de mare folos pentru a trata sindromul de stres posttraumatic (PTSD).

Cercetătorii japonezi au descoperit cum să elimine amintirile neplăcute din creier

În acest sens, specialiștii au încercat să afle dacă două amintiri distincte pot fi legate, apoi decuplate. Pentru asta, au indus șoarecilor amintiri care să le dea o stare de frică. Inițial, aceștia au fost antrenați să asocieze durerea cu gustul, iar apoi să asocieze un ton audio cu un șoc electric.

Aceste două amintiri au fost legate, prin asocierea gustului cu tonul audio, cauzându-i să se blocheze de teama șocului electric. Ulterior, cercetătorii au folosit o tehnică numită optogenetică, ce se bazează pe lumină pentru a bloca neuronii activați în timpul amintirilor, astfel că cele două amintiri neplăcute nu mai erau conectate una de cealaltă.

Ceea ce este bizar, este faptul că amintirea neplăcută nu a fost ștearsă complet, ci a fost doar dezactivată, deoarece se crede că asta le-ar putea dăuna pacienților ce suferă de sindromul de stres posttraumatic.

„În principiu, metoda ar putea fi folosită pentru decuplarea oricărei amintiri uzuale ce este legată de una dureroasă, fără să fie afectată memoria individuală", au declarat oamenii de știință.

Tulburarea de stres posttraumatic este o tulburare de anxietate ce se caracterizează prin trei mari categorii de probleme: retrăirea persistentă a evenimentului traumatic (simptome intruzive), evitarea persistentă a stimulilor asociaţi cu trauma şi simptome persistente de hiperactivare neurofiziologică.

Sursa