MENIU

Cercetătorii au descoperit un efect neașteptat al mușcăturii de căpușă: provoacă alergie la carne

Cele mai multe mușcături de căpușă sunt inofensive, asta pentru că nu toate sunt purtătoare de boli. Însă există și căpușe care sunt purtătoare de germeni care printr-o singură mușcătură îți pot schimba radical viața.

Este vorba despre căpușa din specia Amblyomma americanum (denumită și Lone Star), care eliberează o moleculă de zahăr, denumită galactoză-alfa-1 și galactoză-3 (pe scurt Alpha-Gal), care te poate face alergic la carne. Din momentul mușcăturii, organismul începe să creeze anticorpi Alpha-Gal care sunt setați să lupte împotriva moleculelor de zahăr Alpha-Gal.

Persoanele afectate de acest sindrom alergic, realizează acest lucru abia după ce consumă carne. Molecula de zahăr este, de asemenea, prezentă în mai multe medicamente care au în componența lor gelatină și alți stabilizatori, ceea ce înseamnă că alergia se poate manifesta în urma consumului de mai multe tipuri de alimente și substanțe.

Căpușa care îți poate provoca alergie la carne

Dacă la câteva ore după ce ai consumat carne începi să prezinți simptome, precum: tremurat, diaree, vărsături și dificultăți de respirație, înseamnă că este posibil să fi fost mușcat de căpuşa amblyomma americanum. În acest caz, ar trebui să te prezinți de urgență la medic.

„Deoarece reacțiile apar cu întârziere și nu se cunosc aceste efecte ale mușcăturii de căpușă, mulți pacienți nu-și dau seama cu ce probleme de sănătate se confruntă, motiv pentru care au de a face cu repetate reacții alergice până își sau seama ce aliment le cauzează aceste stări", potrivit medicilor. „Din păcate, până în acest moment alergia are un tratament doar pentru efectele adverse, dar nu se cunoaște vreo posibilitate de vindecare".

Deşi este prezentă în mod normal în sud-estul Statelor Unite ale Americii, au fost raportate cazuri recente şi în oraşe precum Hanover, Minnesota, Duluth şi New Hampshire. Cosby Stone, imunolog din cadrul Universităţii Vanderbilt, a afirmat: ,,În urmă cu cinci ani erau raportate în jur de 50 de cazuri ale sindromului Alfa-Gal. În prezent sunt aproximativ 200''.

Sursa

Mai multe articole despre:
muşcătură căpuşă alergie la carne