MENIU

Cele mai în trend sporturi ale momentului

Cele mai în trend sporturi ale momentului

În ziua de astăzi auzi aproape peste tot vorbindu-se despre sport. Cât de sănătos este pentru organism (alături, evident, de o dietă echilibrată), cât de des trebuie practicat și nu în ultimul rând ce sporturi mai sunt în trend. Mulți încă au rămas fideli sporturilor “clasice” ca fotbalul, tenisul, înotul, joggingul, în parte și pentru că reprezintă încă etaloane ce nu vor fi depășite prea curând.  

Practicarea unui sport nu trebuie privită doar ca pe o activitate ce îți pune în mișcare sistemul muscular și îți menține un tonus bun, ci te ajută și să te eliberezi de stresul acumulat peste zi și să îți îmbunătățești starea de spirit. Te obligă într-un fel la o anumită rigoare și la un control de sine mult mai precis.  

Însă există printre iubitorii de sport și o categorie care preferă adrenalina (în doze cât mai mari) și pentru care limitele există doar pentru a fi depășite. Sunt cei care adoră să facă bungee jumping, mountain biking, să se ia la întrecere cu valurile unei insule exotice sau să își ia caiacul și să se aventureze pe cursul rapid și întortocheat al vreunui râu de munte.

Însă în prezent, parcă și aceste sporturi (deja pline de aventură) au fost depășite de altele precum parkour, de pildă. Această practică derivă de fapt din antrenamentele militare și are ca scop deplasarea dintr-un punct în altul folosindu-te doar de propriul corp. Astfel poți să te cațeri, să alergi, să sari peste obstacole de diverse înălțimi și dificultăți.

Pentru cei pasionați de înălțimi sunt posibile zboruri cu deltaplanul în care pilotul de asemenea se folosește de propriul trup pentru a schimba direcția de mers a aeronavei. Cei amatori de astfel de senzații pot face chiar și acrobații în timpul zborului.  

Un alt sport care câștigă din ce în ce mai multă simpatie în rândul tinerilor este și zborul cu un costum cu aripi (sau wingsuit). Pe lângă saltul din avion pe care îl presupune în primul rând această probă, practicanții trebuie bineînțeles să nu aibă rău de înălțime și să își coordoneze foarte bine mișcările. Cel mai cunoscut astfel de sportiv este japonezul Shin Ito care are deja la activ două recorduri mondiale.

Și una dintre cele mai inedite și mai spectaculoase activități de acest tip este mersul pe frânghie între două baloane umplute cu aer cald. Poate că acest lucru nu ar atrage cu nimic atenția dacă nu am menționa că baloanele plutesc în aer la înălțimi amețitoare. Unul dintre cei care au reusti să filmeze un astfel de spectacol este francezul Sebastien Montaz-Rosset.

Există, desigur, și persoane publice care sunt împătimite ale unora dintre cele mai diverse sporturi. Mikhail Shalamov adoră skateboarding-ul, iar prințul Dubaiului - pe lângă faptul că este un cunoscut poet în țara sa - este un practicant al echitației și al săriturii cu parașuta și încurajează și tinerii să practice sport. În țara noastră, Mihaela Rădulescu este de asemenea o mare amatoare de astfel de activități, alături de alte vedete ca Roxana Ciuhulescu sau Patricia Cimpoiașu de la trupa Amadeus.

Inexplicabil pentru unii, dar perfect acceptabil pentru alții, această sete permanentă de aventură este un fel de a-ți testa limitele, de a ști de ce ești capabil și până unde poți să mergi. Aici intervine fără îndoială și senzația că ești tu cel care deține controlul asupra situației, că tu ești cel care decide pentru tine și implicit ești responsabil pentru acțiunile tale. Chiar studiile pe această temă au arătat că cei care practică astfel de sporturi sunt capabili să tolereze mai ușor situațiile noi și neprevăzute și sunt mai puțin susceptibili de a suferi de anxietate.

Fiecare experiență astfel trăită te face să privești lumea cu alți ochi, să îți dorești mai mult de la tine, în primul rând. Este vorba în definitiv despre sentimentul de libertate absolută, de a te bucura de clipa prezentă și poate unul dintre cele mai importante avantaje este acela de a nu lasă monotonia și rutina să pună stăpânire pe viața ta de zi cu zi.

Mai multe articole despre:
sport