MENIU

Cele mai importante REGULI anti-COVID-19 pentru deschiderea în siguranță a școlilor. AVERTISMENTUL unui medic pediatru

Cele mai importante REGULI anti-COVID-19 pentru deschiderea în siguranță a școlilor. AVERTISMENTUL unui medic pediatru Foto: Pixabay.com

Un mic îndreptar pentru deschiderea școlilor în timpul epidemiei de coronavirus a fost realizat de un medic pediatru din București în care sunt prezentate mai multe sfaturi și reguli pentru reducerea transmiterii virusului în timpul orelor de școală. Principalele reguli anti-COVID-19 enumarate sunt spălatul pe mâini, purtarea măștii de protecție de copii și, în egală măsură, de profesori, dar și aerisirea claselor. Pe de altă parte, medicul lansează și un dur avertisment pentru părinții care ar fi tentați să-și trimită copiii bolnavi la școală.

 

Medicul pediatriu Mihai Craiu spune că lipsa școlii duce la mai multe probleme medicale în cazul copiilor. În același timp, avertizează că declarația pe propria răspundere pentru părinți nu este pentru părinții care înțeleg că nu trebuie să-i lase pe copii la școală în cazul în care sunt bolnavi, ci pentru cei care sunt „șmecheri” sau iresponsabili.

„Școala este necesară copiilor. Lipsa ei are efecte majore pe termen lung. (...) Haideți să facem posibilă inceperea școlilor în siguranță (acolo unde există transmitere comunitară redusă!)”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentu Copii.

„Este dovedit că lipsa școlii afectează sănătatea în mod direct, prin creșterea sedentarismului si a greutații corporeale, prin creșterea inatenției și reducerea gradului de răbdare, prin creșterea gradului de violență, prin creșterea timpului de expunere zilnică la ecrane (cu tot cortegiul de efecte asupra ochilor, timpului de somn si patternului de alimentație)”, arată Mihai Craiu.

Medicul spune că importante pentru părinți, elevi și profesori sunt spălatul pe mâini, purtarea măștii și aerisirea claselor, regulile pe care toată lumea ar trebui să le respecte.

Dacă merg la școală copiii, aparent sănătoși, purtând orice fel de mască și dascălii ce au comorbidități purtând mască medicală și vizieră, atunci nu vor apărea noi focare COVID19 odată cu începerea școlilor.

Dacă facem TOATE celelalte măsuri rezonabile de limitare a împrăștierii noului coronavirus... Adică daca vom spăla mâinile foarte des (ar fi bune chiuvete mai multe în școli, eventual chiuvete mobile, acolo unde nu se poate altfel), dacă le vom dezinfecta cu produse alcoolizate când atingem suprafețe de uz comun, gen clanțe, mânere, toalete etc.

Aerisim foarte des clasa, deoarece imensa majoritate a cazurilor inexplicabile de COVID19 sunt generate de inhalarea aerosolilor ce conțin noul coronavirus, aerosoli produși în spații închise de cei aproximativ 40% infectați și asimptomatici. Ar trebui (in funcție de mărimea clasei si de numarul de elevi) aerisit de mai multe ori pe oră”, mai scrie medicul Mihai Craiu.

Despre declarația pe propria răspundere pentru părinți, Mihai Craiu lansează un avertisment în legătură cu responsabilitatea părinților când trimit copiii la școală.

„Și nu ducem copiii bolnavi la școală!!! Pentru că noi românii avem o problemă cu respectarea autorităților și a regulilor a apărut ideea declarației pe proprie răspundere. Ea nu este destinată părinților complianți si responsabili ci acelora care sunt „șmecheri” sau iresponsabili. Credeți ca nu e necesară? Că sunt puțini cei potențial vizați? Înseamnă că nu ați ieșit recent din casă, pe stradă, la magazin sau in locurile de agrement. Avem o uriașă apetență pentru distracții si nici o dorință serioasă de normalizare a proceselor de școlarizare sau de muncă. Suntem într-o vacanță perpetuă de jumătate de an. Până va veni decontul economic”, precizează pediatrul.