MENIU

Cele mai bune vase pentru gătit. Ce ar trebui să evităm

Vasele de fontă fără smalţ sunt cele mai ideale vase de gătit fiindcă nu intoxică mâncarea gătită, nu se lipeşte şi au garanţie pe viaţă.

Ce vase ar trebui evitate?

Oalele traditionale emailate. Au fost folosite de cand ne stim si niciodata nu ne-am gandit ca in procesul de smaltuire se adauga obligatoriu plumb. Daca vasele au mici fisuri sau ciobituri, plumbul se scurge in mancarea gatita. De aceea din batrani se stie ca daca o oala este ciobita, trebuie imediat aruncata.

Vasele din ceramica traditionala. Smaltul lor nu se poate obtine fara adaugarea de plumb si cadmium. La vasele traditionale ceramice,  culorile nu rezista si nu ies atat de intense fara adaugare de plumb in vopsele. Preferati vasele fara smalt, insa acelea sa stiti ca absorb apa si din ele se scurge lichidul foarte usor.

Vasele din sticla. De asemenea, in fabricarea sticlei se foloseste plumb. Pana anii trecuti am gatit la cuptor in sticla, insa am renuntat si la optiunea aceasta sau gatesc mai rar in sticla. Plumbul se varsa doar la temperatura foarte mare, atunci cand este vasul in cuptor. Daca nu contin plumb, acesta lucru este mentionat pe cutie. Vasele din ziua de azi de cele mai multe ori nu contin plumb daca sunt de calitate. Mare grija ca mancarea acida precum rosiile si sosul de rosii, otetul, portocalele vor cauza scurgerea unei cantitati mai mari de plumb in mancare, comparat cu mancarea mai putin acida.

Oalele din cupru. Arata minunat si le iubesc aspectul, dar in timp se corodeaza si devin toxice. Pe deasupra, prea mult cupru in mancare pot afecta nivelul de zinc din organism si implicit scaderea sistemului imunitar.

 

Materialul complet aici.

Mai multe articole despre:
materiale vase de gătit