MENIU

Cel mai puternic lider sindical face greva foamei în penitenciar. De ce protestează Liviu Luca

Cel mai puternic lider sindical face greva foamei în penitenciar. De ce protestează Liviu Luca

Fostul lider sindical Liviu Luca se află în a treisprezecea zi de greva foamei la Penitenciarul din Mărgineni.

Potrivit unor surse EVZ, el se află internat la infirmerie. Liviu Luca protestează împotriva condițiilor inumane de detenție, dar și împotriva abuzurilor la care este supus. Fostul sindicalist le-a transmis apropiaților că nu beneficiază de asistență medicală și nu are dreptul la corespondență. Penitenciarul este plin de șobolani, iar unui deținut nu-i revin mai mult de trei metri pătrați. În plus, cel care până nu cu mult timp în urmă era considerat cel mai bogat și puternic lider sindical nu poate primi bani de la familie.

Liviu Luca a trecut și pe la Rahova, unde a fost supus aceluiași tratament, susțin sursele citate.

Liviu Luca s-a predat la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova pe 22 iulie. Apoi, a ajuns la Penitenciarul Mărgineni, pentru a-și executa pedeapsa de șase ani de închisoare pe care a primit-o în dosarul Petromservice.

Fostul lider de sindicat primise, în primă instanţă, nouă ani de închisoare. În apel, încadrarea juridică a faptei pentru care fusese judecat a fost schimbată din infracţiunea de delapidare în formă continuată, în infracţiunea de instigare la delapidare în formă continuată.

În același dosar, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la șase ani și două luni închisoare, iar Octavian Țurcan 5 ani și 10 luni închisoare. Fostul director al Petromservice, Gheorghe Şupeală, a primit și el șase ani închisoare.

Judecătorii i-au mai condamnat pe Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al Petromservice, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pe Sorin Mihai la trei ani de detenţie cu executare, pe Bogdan Negrutzi la patru ani de închisoare cu executare, pe Graziano Rino Raichovich la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce Mihai Viorel Rîmboacă şi Daniela Braşoveanu au fost condamnaţi la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, respectiv un an de detenţie cu suspendare.

Toţii trebuie să plătească 36 de milioane de euro către Petromservice.

 

Mai multe articole despre:
Liviu Luca