MENIU

Cel mai important aspect de care părinții nu țin cont când își cresc copilul

Cercetătorii sunt de părere că protejarea excesivă a copilului are fix un efect opus, din acest motiv aceștia nu recomandă mamelor să-și crească copii în bule, deoarece crearea unui astfel de bariere va avea mai multe efecte negative decât pozitive asupra acestuia.

Potrivit specialiștilor, eșecul oferă beneficii care nu pot fi obținute în alte moduri. Când eșuăm, experimentăm emoții negative, cum ar fi dezamăgirea sau frustrarea. Când copiii sunt protejați de aceste sentimente, ei pot crede că sunt neputincioși și nu au control asupra stăpânirii.

„Eșecul este un cadou deghizat sub forma unei experiențe rele", a declarat Mandie Shean, lector la Edith Cowan University. „Nu trebuie să evităm să îi punem pe copii în astfel de situații, ci trebuie să îi învățăm cum să facă față eșecurilor mici. Protejarea copiilor de aceste evenimente s-ar putea să le sporească și mai mult vulnerabilitatea", a declarat ea.

De ce este important să-l lăsăm pe copii să experimenteze eșecul

Cel mai mare beneficiul pe care îl aduce eșecul este învățarea consecințelor propriilor acțiuni. Acesta este un concept foarte important pentru copii – ei trebuie să fie conștienți de repercusiunile deciziilor pe care le iau.

Este un concept simplu pe care ei trebuie să-l conștientizeze: dacă fac X, se întâmplă Y, dacă nu învăț, voi eșua. Astfel, copiii învață cât de mare este puterea propriilor decizii.
Atunci când părinții și profesorii încearcă să-i protejeze de eșec, ei împiedică, de asemenea, și consecințele naturale cu care copiii trebuie să se confrunte. Studiile arată că micuții care sunt protejați de eșec în copilărie, ajung să fie mult mai deprimați și nemulțumiți de viața lor atunci când sunt adulți.

„Greșelile sunt esența învățării. Dacă eșecul este considerat un semn de incompetență și ceva ce trebuie evitat, copiii vor începe să evite provocările necesare învățării", a declarat Shean.

Sursa

Mai multe articole despre:
copil eşec beneficii