MENIU

Cel mai bun compot: fără zahăr şi fără conservanţi

Datorită efectului său puternic hidratant, compotul este o băutură care ar trebui valorificată din plin în timpul verii. În plus, el furnizează organismului necesarul de vitamine şi de minerale care se pierd prin transpiraţie.

Compotul destinat consumului imediat nu necesită mult efort la preparare. Se spală bine fructele, se pun într-o oală şi se acoperă cu apă plată sau de izvor. Amestecul se fierbe între 15 şi 20 de minute, în funcţie de mărimea fructelor. Imediat ce s-a răcit, compotul se pune în frigider.

În lipsa pasteurizării (conservării), există riscul ca fructele să intre în putrefacţie. De asemenea, trebuie menţionat că ideal ar fi ca acest preparat să fie consumat ca atare, fără adaos de zahăr sau de îndulcitori.  „În loc de îndulcitori artificiali (n.r. - cum ar fi zaharina), folosiţi edulcoranţi naturali. Steviozida este de 300 de ori mai dulce decât zahărul şi nu conţine calorii. Un alt edulcorant prietenos este xilitolul, care are jumătate din caloriile conţinute în zahăr şi, în plus, are un indice glicemic (IG) mic, devenind astfel de interes şi pentru diabetici. Şi steviozida este recomandată diabeticilor".

Pentru a obţine un compot autentic, ar trebui să ţii cont de următoarele recomandări. Procesul de conservare trebuie să dureze trei zile.

„Prin simpla fierbere, formele sporulate ale microbilor, responsabile de fermentaţie,  nu se distrug şi compotul va fermenta după numai câteva zile. De aceea, compoturile care se conservă pe timp îndelungat trebuie să fie supuse procesului de pasteurizare fracţionată, cunoscut şi sub numele de tyndalizare. Astfel, timp de trei zile, compotul se fierbe zilnic între o jumătate de oră şi o oră, în funcţie de mărimea fructelor".

După fiecare sesiune de fierbere, borcanele cu compot vor fi lăsate să se răcească în apa în care au fiert. 

Mai multe articole despre:
mod de preparare Compot de vişine