MENIU

Cel mai adânc loc de pe planetă găzduiește ceva incredibil

Cel mai adânc loc de pe Terra, Groapa Marianelor,  ajunge până la 11.000 de metri sub nivelul mării. Acest lucru o face și foarte greu de explorat. Însă, o echipă de cercetători a reușit performața și în plus a făcut și o descoperire inedită.

Cercetătorii chinezi au explorat Groapa Marianelor, care se află în Oceanul Pacific, cu ajutorul unui Discovery - un vehicul pe care l-au operat de la distanță, potrivit agenției chineze Xinhua. Astfel, au reușit să surprindă imagini video de calitate înaltă cu pădurile rare de corali multicolori.

„Detectarea acestor organisme la o adâncime atât de mare reprezintă o descoperire foarte importantă pentru studiul amănunțit al biodiversității și resurselor marine de pe Pământ”, a declarat Zheng Zinqing, cercetător chinez, pentru Global Times.

De asemenea, cercetătorii au descoperit la o adâncime de 880 de metri, o splendidă „grădină subacvatică”, formată din corali negri, bureți și homari plați.

Descoperire surprinzătoare în Groapa Marianelor

Aceste păduri de corali se pot observa la 30 de grade latitudine nordică și sudică, dar și la cei doi poli. Însă, cercetătorii chinezi au reușit să observe coralii într-o zonă aflată la zece grade latitudine nordică, pe un munte submarin. „Este foarte rar să vedem o pădure de corali atât de multicoloră”, a declarat Xu Kuidong, cercetător-șef al operațiunii.

De obicei, pădurile de corali cresc pe zonele cu munți submarini, deoarece în acele locuri există un amestec de curenți oceanici, care le aduc cantități mari de hrană. Recifurile de corali reprezintă mai puțin de două miimi din suprafața oceanelor, dar susțin aproximativ un sfert din viața marină.

„Muntele subacvatic analizat se află într-o regiune oligotrofă, la zece grade latitudine nordică'', a declarat un cercetător-şef aflat la bordul ambarcaţiunii, Xu Kuidong, de la Academia de Ştiinţe din China. „Foarte rar se întâmplă să fie observate în acel loc astfel de păduri de corali multicolori”, a mai adăugat specialistul.

Zona din vestul Oceanului Pacific este oligotrofă deoarece se găseşte la mare depărtare de uscat şi este caracterizată printr-un nivel foarte redus de nutrienţi.

Sursă

Mai multe articole despre:
descoperire corali groapa Marianelor