MENIU

Cea mai mare ENIGMĂ din bugetul refăcut de Dragnea și Grindeanu

<p>Dragnea si Grindeanu</p>

Nimeni nu înțelege de ce Guvernul controlat de PSD și ALDE a decis să taie masiv din contribuţia României la bugetul Uniunii Europene, în proiectul de buget pe 2017, proiect refăcut după întoarcerea lui Liviu Dragnea din SUA.

Consiliul Fiscal remarcă "diminuarea inexplicabilă a contribuției datorate de România la bugetul UE", în opinia sa preliminară cu privire la Legea bugetului de stat  pentru anul 2017. Scăderea este considerabilă: 1,5 miliarde lei mai puțin decât în prima formă de buget.

În forma publicată în data de 23 ianuarie, contribuţia României la bugetul Uniunii Europene estimată pentru acest an era de 7,05 miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de cele 6,64 de miliarde plătite în 2016.

Bugetul a fost refăcut, în urma criticilor lui Liviu Dragnea, şi, în noua sa formă, publicată pe site-ul Ministerului de Finanţe la data de 27 ianuarie, contribuţia României la bugetul UE, pentru acest an, este de 5,55 miliarde de lei.

Suma este cu 16% mai mică decât cea de anul trecut, în condiţiile în care România va înregistra în acest an creştere economică. De asemenea, suma este cu 21% mai mică decât cea trecută în prima formă a bugetului pentru acest an, scrie economica.net.

Bugetul pe 2017, refăcut la doar o săptămână după ce prima formă l-a nemulțumit pe șeful PSD, Liviu Dragnea, este în aşteptarea unui aviz de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Guvernul aşteaptă şedinţa CSAT pentru a adopta proiectul de buget, în timp ce preşedintele Iohannis a avertizat că tăierea resurselor financiare pentru instituțiile de securitate naţională este "un atentat la siguranța românilor".

"Bugetul nu se schimbă", i-a transmis președintelui Iohannis premierul Sorin Grindeanu.

Guvernul își va susține punctele de vedere în privința proiectului de buget pe anul 2017 în ședința CSAT de marți, a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

"Vom merge marți, la CSAT. Vă spun cu toată fermitatea, ca să nu existe surprize. Ne susținem punctele de vedere și nu există schimbări. Asta este viziunea noastră pentru bugetul pe anul 2017", a declarat premierul duminică seara într-o emisiune TV.

Mai multe articole despre:
bugetul pe 2017